Eerste dodelijke slachtoffer ebola-virus in Nigeria

Leden van Artsen Zonder Grenzen onderzoeken in Conakry (Guinee) patiënten die mogelijk besmet zijn met het ebola-virus. Foto AFP / Cellou Binani

Een Liberische man die vandaag overleed in een ziekenhuis in Lagos, blijkt positief te testen voor ebola. Het is het eerste geregistreerde slachtoffer van het dodelijke virus ooit in Nigeria.

Dat bevestigt de Nigeriaanse minister van Volksgezondheid, Onyebuchi Chukwu, in een persconferentie. Volgens persbureau Reuters stortte de veertigjarige man afgelopen zondag in bij aankomst op het vliegveld van Lagos. Hij werd meteen in quarantaine geplaatst en onderzocht.

Zorgelijke ontwikkeling

Eerder wilde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in afwachting van de resultaten van medisch onderzoek nog geen uitspraken doen of de man daadwerkelijk het dodelijke virus bij zich droeg. Het is de eerste keer dat in Nigeria de ziekte is vastgesteld en dat is reden voor zorg. Nigeria is de grootste economie van Afrika en is met 170 miljoen inwoners het drukst bevolkte land van het continent.

Angst en onbegrip bij bevolking werken besmetting in de hand

De meest recente uitbraak van ebola heeft al meer dan 660 mensen het leven gekost in Guinee, Liberia en Sierre Leone. Sinds januari zijn al 1093 ziektegevallen geregistreerd, volgens cijfers van de WHO. De uitbraak blijkt dit keer moeilijker in te dammen dan voorgaande jaren, meldden Artsen Zonder Grenzen en andere gezondheidsorganisaties al eerder.

Vooral angst en onbegrip onder de bevolking zorgt ervoor dat de ziekte zich verder verspreidt, schreef Sander Voormolen al eerder in NRC Handelsblad:

Onder de bevolking heerst grote argwaan en ontkenning. Mensen die ziek worden trekken zich liever terug dan dat zij zich melden bij een ziekenhuis. Ze geloven dat ze in een ziekenhuis alleen maar meer gevaar lopen besmet te raken, zijn bang om in alle eenzaamheid te moeten sterven, en weigeren hun bezittingen of familie te verlaten.

Tien procent overlevingskans

Ebola wordt alleen bij directe besmetting overgedragen en niet via de lucht. Mensen kunnen het oplopen door besmet vlees te eten, bloed of wondvocht van patiënten aan te raken of niet-steriele naalden te gebruiken. Wie eenmaal is besmet, lijdt onder hoge koortsen en hevige bloedingen en maakt weinig (tien procent) kans om te overleven.

Lees ook ‘Zelfs het ebola-virus is te stoppen‘ waarin wordt uitgelegd op welke manieren medische organisaties epidemieën bestrijden.

    • Hans Klis