Nederland wil nóg meer Starbucks, denkt Starbucks

Het Europese hoofdkantoor van Starbucks vertrekt dan wel uit Nederland richting Groot-Brittannië, de keten juist niet. Nederlanders drinken de meeste koffie ter wereld en ook nog eens steeds vaker buitenshuis. Een belangrijke markt dus, ook voor de Amerikanen.

Gisteren kwamen de kwartaalcijfers van het koffiebedrijf, dat vorig jaar een recordomzet van 11 miljard euro boekte. Ook in het afgelopen kwartaal van het gebroken boekjaar behaalde het bedrijf een recordomzet van 3 miljard euro en hield het een half miljard euro winst over. De boodschap van het bedrijf: het gaat goed, wereldwijd. Ook in Nederland is Starbucks hard bezig de concurrentie voor te blijven.

Groeien, groeien, groeien (met franchises)

Pas in 2007 kwam Starbucks naar Nederland. Redelijk laat: de Coffee Company, ondertussen in handen van Douwe Egberts, had al in het hele land winkels en trouwe klanten. Tegenwoordig heeft Starbucks 44 vestigingen in Nederland, voornamelijk op stations. Komen er binnenkort meer winkels? Ja, in het centrum van Den Haag een eigen winkel, zegt Starbucks. En nog meer franchises.

De pompstations veroveren

Op de weg is de behoefte aan koffie extra groot. Een mooie kans dus. Of zoals Starbucks-manager voor franchises in Europa Arjan Oudejans begin dit jaar zei: „Langs autowegen in Nederland wordt bijzonder veel koffie gedronken. Starbucks wil graag daar vertegenwoordigd zijn waar mensen wonen, werken en reizen.”

Starbucks sloot begin dit jaar een deal met Shell om in Nederland en Frankrijk Starbucks-filialen bij Shell-tankstations te openen. De eerste Starbucks: Shell Haarrijn (A2 bij Breukelen) opent later dit jaar. Shell heeft rond de 550 pompstations - dus er is ruimte voor meer.

Honderd keer zelfbediening op de zakelijke markt

Waar mensen wonen, reizen én werken, zei Oudejans. Dus komt Starbucks naar het werk. Net als, opnieuw, Douwe Egberts. De eerste opende in november in het hoofdkwartier van schoenenfabrikant Crocs in Hoofddorp. Het doel: honderd van deze Starbucks-’hoeken’ alleen al dit jaar.

    • Anouk van Kampen