Kijken: interactieve documentaire van The Guardian over WOI

Toneelstukken. Boeken. En tentoonstellingen. Dat ze er zouden komen, viel te voorspellen; precies honderd jaar na dato zijn de werken over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) niet aan te slepen. Maar The Guardian komt met een wel heel opvallende productie – een “interactive documentary”, zo noemen ze ‘m zelf. Ofwel: First World War, The story of a global conflict.

De nieuwe journalistieke productie van The Guardian. Screenshot The Guardian

Toneelstukken. Boeken. En tentoonstellingen. Dat ze er zouden komen, viel te voorspellen; precies honderd jaar na dato zijn de werken over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) niet aan te slepen. Maar The Guardian komt met een wel heel opvallende productie - een “interactive documentary”, zo noemen ze ‘m zelf. Ofwel: First World War, The story of a global conflict.

De nieuwe journalistieke productie van The Guardian.

De nieuwe journalistieke productie van The Guardian. Screenshot The Guardian

De beeldvullende ‘film’ vertelt in zeven hoofdstukken iets over het verloop van die vier oorlogsjaren. Daarvoor gebruikt The Guardian origineel materiaal: oude nieuwsreportages (ja, nog in zwart-wit), met nostalgisch krakend audiomateriaal en zelfs krantenartikelen uit de oorlogsjaren. Tien historici werkten eraan mee.

Waar het braaf begint (‘Origins’, hoofdstuk 1) wordt de toon al snel grimmiger (‘Slaughter’, hoofdstuk 5). Net als de beelden. Denk aan soldaten met bajonetten in de hand, loopgraven, ontploffende granaten en kilometers prikkeldraad. En wie liever zelf ontdekt: elk hoofdstuk heeft een interactief gedeelte - ‘click to explore’ - om uit te vinden hoeveel doden er vielen in Europa, in een innovatieve datajournalistieke kaart. Of om de verschillende fronten van dichtbij te bekijken.

Interactieve productie over het dodenaantal in WOI.

Interactieve productie over het dodenaantal in WOI. Screenshot The Guardian

Het Britse dagblad maakte de productie in samenwerking met de British Academy, een Engelse wetenschapsclub met ruim achthonderd leden. Die zorgde ook dat de docu in zeven talen te bekijken is. Je kunt dus, naast de Engelse voice-over, kiezen voor Duitse, Franse of bijvoorbeeld Spaanse ondertitels. De keuze voor WOI in het Nederlands is er helaas nog niet.

Maar ach - wij deden in 1914 ook niet mee.

    • Sterre van der Hee