Ruim 22.000 euro subsidie op een groene auto

De Japanse regering zet vol in op de ontwikkeling van waterstofauto’s, en gaat consumenten die zo’n schone auto aanschaffen flink steunen. De nationale en lokale overheden hebben plannen om vanaf volgend jaar maar liefst 22.000 euro subsidie te geven aan elke Japanner die een waterstofauto aanschaft.

Door de hoge subsidie wordt de prijs van een nog dure waterstofauto vergelijkbaar met die van een hybride Lexus, schrijft Bloomberg. De Japanse autofabrikant Toyota – de grootste ter wereld – verwacht volgend jaar zijn eerste model te gaan verkopen.

Japan hoopt zijn kwakkelende economie een impuls te geven door de ontwikkeling van waterstofauto’s te stimuleren. De regering hoopt dat de eigen auto-industrie zal profiteren van de verkoop van waterstofauto’s, in binnen- en buitenland. Anders dan bijvoorbeeld het Amerikaanse Tesla, dat volledig elektrische auto’s produceert, gokt Toyota op waterstofauto’s.

Netwerk van tanksstations

De introductie van waterstofauto’s stuit nog op twee belangrijke hindernissen. De eerste modellen zullen erg duur zijn, en het ontbreekt nog aan tankstations. Het Japanse subsidieprogramma moet de eerste barrière verkleinen. Ook steunt de regering de aanleg van een groot netwerk van tankstations.

Het subsidieprogramma van de Japanse overheid zal overigens niet goedkoop zijn, met een bedrag van omgerekend 22.000 euro per auto. Japan is op dit moment het land met de grootse staatsschuld ter wereld.