Israël stelt korte wapenstilstand in op zaterdag - Gaza-top in Parijs

Het Veiligheidskabinet van Israël heeft het verzoek voor een staakt-het-vuren van de Amerikaanse minister Kerry geweigerd. Dat schrijft persbureau Reuters. Kerry, minister van Buitenlandse Zaken, vloog woensdag naar Israël in de hoop een wapenstilstand af te dwingen tussen Israël en Hamas.

Israëlische soldaten controleren hun wapens bij de grens. Foto Reuters / Nir Elias

Delegaties van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Turkije en Qatar ontmoeten elkaar morgen in Parijs om “alles in hun macht” te gebruiken om een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in te stellen.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een Franse diplomatieke bron. De conferentie start morgenochtend vroeg in de Franse hoofdstad. Onder andere Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en EU-defensiechef Catherine Ashton zullen Europa vertegenwoordigen. Israël en Hamas zullen niet aanwezig zijn in Parijs.

Update 23.55: Ook Hamas stemt in met een pauze in de vijandelijkheden morgenochtend.

Update 22.17 uur: Israëlische minister Benjamin Netanyahu heeft Kerry verzekerd dat Israël morgenochtend om 7.00 uur plaatselijke tijd voor twaalf uur de wapens neerlegt, meldt Reuters.

Nog geen staakt-het-vuren, mogelijk uitbreiding grondoffensief Gaza

Eerder vanavond lekte uit dat onderhandelingen voor een tijdelijk bestand tussen de twee partijen nog altijd zonder resultaat zijn. Volgens Israëlische media wil de regering met Netanyahu niet instemmen met de eis van Hamas dat de overgangen naar de Palestijnse gebieden geopend worden. Israël zou daardoor de offensieven, met als doel de militaire tunnels van Hamas naar Israël te vernietigen, moeten staken.

Lees meer over de tunnels die de Palestijnse gebieden verbinden met Israël bij The New York Times:

Twitter avatar nytimes The New York Times From Gaza to Israel, by Way of Underground Tunnels http://t.co/MF9QZaa8DK

Een Israëlische soldaat leidt journalisten rond in tunnels die volgens het leger door Hamas wordt gebruikt voor wapensmokkel. Foto EPA / Jack Guez

Israël zou nog niet tevreden zijn met de bewoordingen van een staakt-het-vuren voorgesteld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN. Hamas zou de tekst van het bestand nog onderzoeken. Kerry bleef wel positief ondanks het beoogde staakt-het-vuren:

“We werken naar zeven dagen van vrede. Een humanitair staakt-het-vuren tijdens het Suikerfeest om mensen bij elkaar te brengen en samen te werken om een duurzaam en stabiel bestand voor lange tijd vast te leggen.”

Mogelijke uitbreiding grondoffensief

Kerry en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zouden ondanks de verwerping van het bestand, onderhandelen over een korter humanitair staakt-het-vuren in Gaza van twaalf uur. Tegelijkertijd meldt Haaretz dat de Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya’alon, soldaten oproept zich “voor te bereiden” op een “uitbreiding van het grondoffensief in Gaza”.

Twitter avatar BarakRavid Barak Ravid BREAKING: MoD Yaalon tells soldiers “to be prepared for the possibility IDF will be ordered to expand Gaza ground operation very soon”

Kerry hamerde vanavond na het opnieuw uitblijven van resultaat in de onderhandelingen erop dat een staakt-het-vuren beide partijen de tijd geeft om te werken aan een duurzaam bestand, meldt Reuters. Volgens de minister moet er nog “geschaafd” worden aan de “terminologie” van een staakt-het-vuren. Hij benadrukte nogmaals dat hoewel er nog geen document op tafel ligt, er “onverminderd” wordt doorgewerkt aan een oplossing.

Israëlische soldaten verwijderen munitie van hun tanks. Foto EPA / Atef Safadi

Internationale poging tot wapenstilstand zonder resultaat

Kerry vloog woensdag naar Israël om te bemiddelen. De Amerikaanse minister was vandaag opnieuw in Kaïro voor overleg met Ban Ki-moon en zijn Egyptische collega Shukri over een staakt-het-vuren, dat een week moeten duren. Kerry zou ook intensief gebeld hebben met de autoriteiten in Qatar die als tussenpersoon fungeren in de onderhandelingen met Hamas. De VS bestempelen Hamas als een terroristische organisatie en onderhouden geen rechtstreeks contact met hen.

In de Gazastrook wordt nu al bijna drie weken gevochten. Daarbij kwamen volgens AP al 828 Palestijnen bij om en raakten zeker 5200 gewond. De VN schat dat driekwart van de dodelijke slachtoffers burgers zijn. Aan Israëlische kant zouden 36 doden gevallen zijn, meldt The Washington Post. Novum maakt melding van 38 doden - 36 soldaten en 2 burgers.

    • Hans Klis