Hoogste tijd voor een bestand in de gruwelijke Gaza-oorlog

De waanzin van de Gaza-oorlog, die al bijna drie weken woedt, werd gisteren nog eens in alle gruwelijkheid gedemonstreerd op de binnenplaats van een school. Palestijnse gezinnen waren naar deze school van de Verenigde Naties gevlucht, maar stonden te wachten op transport naar een veiliger oord in dat dichtbevolkte en afgegrendelde strookje land dat nu zo zwaar onder vuur ligt. Een reeks raketten of granaten trof de school: zeker vijftien mensen kwamen om het leven, ruim 200 raakten gewond. Wie verantwoordelijk was voor de beschieting is nog niet duidelijk. Het is de derde keer in dit conflict dat een opvangcentrum voor ontheemden is gebombardeerd.

In deze oorlog tussen Israël en de fundamentalistische beweging Hamas, die Gaza bestuurt, hebben de 1,8 miljoen burgers van Gaza het verreweg het zwaarst te verduren. Het overgrote merendeel van de ruim 800 doden die tot nu toe zijn gevallen zijn Palestijnse burgers: mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden, gehandicapten. Soms krijgen ze van het Israëlische leger per sms of pamflet van tevoren de waarschuwing hun huizen te verlaten – maar waar moeten ze heen? Soms worden ze door Israëls bombardementen of beschietingen overvallen, zoals de vier jongens die vorige week omkwamen op het strand.

Eerder deze week al waarschuwde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, dat er „een grote mogelijkheid” bestaat dat Israël zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. Ze noemde de Israëlische luchtaanvallen op woonhuizen met name. Ze veroordeelde ook Hamas en andere gewapende groepen, die lukraak raketten afschieten op Israëlische woonwijken. De praktijk van Hamas om lanceerinstallaties in dichtbevolkte buurten te plaatsen, noemde ze onacceptabel.

Wij verdedigen onze burgers met raketten, Hamas verdedigt zijn raketten met burgers, zegt de Israëlische premier Netanyahu. De Israëlische regering heeft, zoals iedere regering, het recht en zelfs de plicht haar burgers te verdedigen. Maar dat geeft haar geen vrijbrief voor een onbeperkte militaire actie waarbij onvermijdelijk grote aantallen burgers omkomen. Het is de hoogste tijd voor een bestand.

Extra bitter is dat het Israëlische offensief het alleen maar moeilijker maakt om een oplossing te vinden voor het onderliggende Israëlisch-Palestijnse conflict. Hamas, dat politiek ernstig verzwakt was, heeft als doelwit van de aanvallen weer steun onder de bevolking gewonnen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever keren de Palestijnen zich af van hun leiders die geweld afzweren en samenwerken met Israël. Dat alles is dramatisch – voor beide partijen.