Protesten in wijken Oost-Jeruzalem tegen geweld Gazastrook

Een Israëlische undercoveragent richt zijn pistool op een demonstrant, die verdacht wordt van het gooien met stenen. Foto Reuters / Ammer Awad

In het oosten van Jeruzalem zijn vandaag honderden Palestijnen de straat opgegaan, om hun verontwaardiging over het Israëlische offensief in de Gazastrook te uiten. Dat schrijft persbureau AP. Sommigen gooiden stenen en vuurwerk naar de Israëlische agenten, die reageerden met waterkanonnen en schokgranaten.

Het Veiligheidskabinet van Israël vergadert vandaag over een staakt-het-vuren, zou een bron bij defensie aan AP hebben gemeld. Maar volgens media in Israël wil het leger langer de tijd, voor de vernietiging van smokkeltunnels en lanceerterreinen.

UPDATE 18.00 uur: Twee Palestijnse hoogwaardigheidsbekleders hebben vandaag bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een aanklacht ingediend tegen Israël. Ze beschuldigen Jeruzalem van oorlogsmisdaden in de Gazastrook, waaronder burgeraanvallen en kolonisatie. Dat schrijft persbureau AP. Of de rechtszaak er ook komt, is onduidelijk: het Strafhof moet eerst beslissen of het wel iets kan zeggen over Palestijnse gebieden. De Palestijnse autoriteit - de vertegenwoordiger van het Palestijnse volk - is namelijk geen volwaardig VN-lid, maar slechts ‘waarnemend’.

Palestijnen verzamelen stenen om te gooien tegen Israëlische soldaten bij Hebron op de West Bank. Foto EPA / Abed Al Hashlamoun

Bombardementen

Vanmorgen bombardeerden gevechtsvliegtuigen van Israël in de Gazastrook ongeveer dertig huizen. In een ervan woonde een commandant van de islamitische Jihad. In totaal zou leger van Israël vandaag 45 doelen hebben bestookt. Volgens Palestijnse bronnen woedt de felle strijd tussen de Israëlische troepen en Hamas-strijders vooral in het noorden en midden van de Gazastrook.

Boze Palestijnen hielden gisteravond al een demonstratie in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Het was een van de grootste protesten in de afgelopen paar jaar. Een Palestijn kwam om het leven en tientallen raakten gewond. Ook werd gisteren, voor de vierde keer deze week, een schuilplaats van de VN geraakt.

De gevechten in de Gazastrook duren nu bijna drie weken. Meer dan achthonderd mensen zijn er omgekomen, waarvan driekwart burger. Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, presenteerde gisteren een voorstel voor een staakt-het-vuren.

    • Sterre van der Hee