Sancties

Heineken en nog zeven gespannen Nederlandse bedrijven in Rusland

Foto ANP

Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor zo’n zeven miljard euro naar Rusland en het is de vraag of dat in 2014 ook nog lukt. De handelsbetrekkingen staan onder druk. Sancties leiden vaak tot vergeldingssancties en zijn niet bepaald goed voor het handelsklimaat. Bedrijven die afhankelijk zijn van Rusland kijken met spanning naar de ontwikkelingen. Zo ook deze acht belangrijke Nederlandse spelers op de Russische markt.

1. Unilever

Sauzen onder de naam Baltimor, ijsjes van Inmarko en make-up van Kaline: Rusland is belangrijk voor Unilever. Topman Polman had het vorige maand nog over extra investeringen. Het bedrijf heeft er vier fabrieken - van Sint-Petersburg tot Siberië - en biedt werk aan zevenduizend man. Het hoofdkantoor met zeshonderd werknemers staat in Moskou. Opvallend detail: de Inmarko-ijsfarbiek van Unilever staat in Omsk (Siberië).

2. Heineken


Heineken brengt achttien verschillende bieren op de Russische markt: naast het eigen merk bijvoorbeeld ook Dr. Diesel, Okskoe en Zhigulevskoye. Goed voor een marktaandeel van zo’n 13 procent.
Heineken wil geen precieze omzetcijfers geven over de Russische markt, maar zegt in 2013 er zo’n 10 miljoen hectoliter bier te hebben verkocht, dat is 1 miljard liter. Qua omzet gooit Heineken Rusland op een hoop met Centraal en Oost-Europa. In die regio was de nettowinst vorig jaar 321 miljoen euro. Rusland is goed voor zo’n 20 procent van de omzet, maar zou minder winst toevoegen.

3. Nutreco

In april 2013 opende het dierenvoedselbedrijf Nutreco naast zijn eerste fabriek nog een tweede fabriek in Liski ter waarde van 22 miljoen euro. Deze fabriek, met een capaciteit van honderdduizend ton per jaar, produceert onder andere melkvervangers voor kalveren en telt vijftig werknemers. Bij de verkoopafdeling in Moskou werken nog eens 140 man.

In totaal heeft het Nederlandse bedrijf 44 miljoen euro geïnvesteerd in Rusland. “We kijken goed naar de ontwikkelingen, maar we hebben er weinig invloed op”, zegt woordvoerder Mark Woldberg. “Het belangrijkst is de veiligheid van onze werknemers van onze fabriek in Oekraïne.”

Hier een interactieve kaart met Nederlandse vestigingen in Rusland:

4 & 5. Baggeraars Van Oord en Boskalis

“Rusland was en blijft een relatief belangrijke markt”, zegt woordvoerder Genarda Brinkers van baggeraar Van Oord. Het bedrijf was onder meer betrokken bij de aanleg van Baydaratskaya Bay-overgang in de Poolstreek, maar wil niet zeggen hoeveel projecten momenteel in Rusland heeft.

Van Oord is met onder meer collegabaggeraar Boskalis onderdeel van de Nederlandse Project Delta Group die opdrachten van de Russische energiesector probeert binnen te slepen. Bij Boskalis gaat dat aardig: het verwierf recent een opdracht van 155 miljoen euro om een toegangskanaal in de haven van Sint-Petersburg aan te leggen en was eerder betrokken bij het vermaarde Nordstream-gasleidingproject.

6. Shell

Het Brits-Nederlanse Shell is een van de grootste investeerders in Rusland en heeft er volgens Deutsche Bank zo’n 6,7 miljard dollar aan olie en gasbezittingen. Na een eerdere ronde sancties in april liet Shell-topman Ben van Beurden nog weten “erg enthousiast over uitbreiding van onze positie in Rusland” te zijn. Al kwam het bedrijf daar een aantal dagen later op terug.

7. ING

ING is de grootste Nederlandse bank in Rusland met een leningenportefeuille van 7,5 miljard euro. De bank is al sinds 1993 actief op de Russische markt en is vooral actief met leningen in de olie- en gasindustrie. ING zegt meer dan duizend buitenlandse en lokale cliënten te hebben en een van de “belangrijkste buitenlandse financiële instituties te zijn”.

8. Meyn


Een belangrijke onderdeel van de Nederlandse export naar Rusland zijn machines. Zo werd vorig jaar voor bijna 500 miljoen aan “gespecialiseerde machines” geëxporteerd. Daaronder ook apparatuur van het Noord-Hollandse Meyn dat nogal een reputatie heeft waar het op kippenslachtmachines aankomt. “Al zijn tegenwoordig de ontbeen- en fileermachines heel populair”, zegt woorvoerder Eline Versteeg. Meyn heeft twee vestigingen in Rusland: saleskantoren in Moskou en in Ekaterinburg. Ook heeft het verschillende servicemonteurs in dienst. “Rusland is een belangrijke markt anders hadden we er geen kantoor geopend.”

UPDATE: in dit stuk is de omschrijving van de verdiensten van Heineken in Rusland aangepast.