Nederlandse bedrijven zoals Heineken in spanning in Rusland, en wat je nog meer moet weten

Beeld NRC Q

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland staan onder druk. Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor zo’n zeven miljard euro naar Rusland.

Van Boskalis dat voor 155 miljoen euro een toegangskanaal in de haven van Sint-Petersburg aanlegt tot de ijsfabriek van Unilever in… Siberië. Voor deze acht belangrijke Nederlandse spelers op de Russische markt is het debat over sancties tegen Rusland extra spannend.

Doe-het-zelven

Het stanleymes en de elektrische handboor. Zonder Stanley Black & Decker hadden we ze misschien wel nooit gehad. Of waren ze een stuk minder praktisch geweest.

De Amerikaanse gereedschapsfabrikant komt vandaag met halfjaarcijfers. Deze vijf uitvindingen van het bedrijf hebben het klussen een stuk makkelijker gemaakt.

Wil KLM van cargo af?

Air France-KLM staat in de rode cijfers. Hoewel het met het passagiersvervoer beter gaat, met de vrachtdivisie gaat het nog een flink stuk slechter: die leed de afgelopen vijf jaar 1 miljard euro verlies. Analisten zijn somber: de kans dat de cargo-afdeling nog winstgevend wordt, is “klein”.

Wat moet Air-France KLM met vrachtdochter Martinair Cargo? Drie mogelijke scenario’s.

En verder…

Na vlucht MH17 zijn deze week nog twee vliegtuigen neergestort. Gisteren nog in Mali. Op de helft van dit jaar zijn er al bijna drie keer zoveel vliegtuigdoden als in 2013 in het hele jaar, laat de Graphic of the Day zien.

Het is vandaag de Dag van de Systeembeheerder. Dus: bloemetje, taart en ze vandaag s.v.p. niet lastigvallen voordat je eerst zelf je computer hebt herstart. En zorg dat je de zeven simpele waarheden van de systeembeheerder kent.

    • Anna Vossers