Geen overlevenden na crash toestel Air Algérie - zwarte doos gevonden

Hollande gisteravond tijdens een persconferentie over de crash, waar 51 Fransen bij om het leven kwamen. Foto Reuters / Benoit Tessier

Alle 116 inzittenden van het toestel van Air Algérie dat gisteren neerstortte in Mali, zijn omgekomen. Dat zei de Franse president Hollande vanochtend. Een van de twee zwarte dozen is inmiddels gevonden. Slecht weer is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van het neerstorten, maar Frankrijk wil terrorisme ‘niet uitsluiten’.

Het was gisteren het derde grote vliegtuigongeluk in één week tijd, na de MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne (298 doden) en het toestel van TransAsia Airways in Taiwan, afgelopen woendag (48 doden). De vlucht van Air Algérie met een toestel van het Spaanse Swiftair zou van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, naar de Algerijnse hoofdstad Algiers gaan, maar stortte neer in Gossi, een regio in Mali in de buurt van de grens met Burkina Faso.

Aan boord waren 51 Fransen, 27 mensen uit Burkina Faso, 8 Libanezen, 6 Algerijnen, 5 Canadezen, 4 Duitsers, 2 Luxemburgers, één Zwitser, één Belg, één Egyptenaar, één Oekraïner, één Nigeriaan, één Kameroenees en één Maleisiër. Dat zijn de 110 passagiers; de 6 bemanningsleden waren Spaans.

Het toestel stortte waarschijnlijk neer door slechte weersomstandigheden, maar volgens Hollande wordt geen enkele theorie uitgesloten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zei vandaag dat terrorisme niet kan worden uitgesloten, al is ook voor hem slecht weer de meest waarschijnlijke oorzaak.

Het vliegtuig verdween minder dan een uur na opstijgen van de radar. Kort voordat het contact verloren werd, vroegen de piloten nog om een andere route, om het slechte weer te ontwijken.

Hollande zei vandaag na crisisoverleg dat een van de twee zwarte dozen van het toestel inmiddels gevonden is. Die wordt naar de Noord-Malinese stad Gao gebracht. De plek van de crash wordt veiliggesteld door Franse militairen; Mali heeft daar toestemming voor gegeven.

    • Peter Zantingh