Frankrijk: wrak vlucht Air Algérie gevonden, slecht weer ‘waarschijnlijk’ oorzaak crash

Een MD-83 van het Spaanse Swiftair, het type toestel waarmee Air Algérie de vlucht uitvoerde.
Een MD-83 van het Spaanse Swiftair, het type toestel waarmee Air Algérie de vlucht uitvoerde. Foto EPA/ Swiftair

Nadat verschillende autoriteiten in Afrika het al hadden gemeld, heeft vannacht ook Frankrijk bekendgemaakt dat het wrak van toestel van Swiftair, waarmee Air Algérie een vlucht uitvoerde, is gevonden in het noorden van Mali. 116 mensen zaten aan boord, niemand heeft het waarschijnlijk overleefd. Bijna de helft van de passagiers had de Franse nationaliteit.

Het vliegtuig verdween gisternacht vijftig minuten na opstijgen van de radar, iets wat uren daarna pas bekendgemaakt werd. Vlucht AH5017 van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, naar de Algerijnse hoofdstad Algiers was vervolgens spoorloos. Het wrak is uiteindelijk gevonden in de regio Gossi, zo stelde het Elysée vannacht volgens persbureau AP, een gebied dicht bij de grens van Mali en Burkina Faso.

Volgens president Francois Hollande was het toestel ondanks de staat waarin het verkeerde duidelijk herkenbaar. Er zijn Franse militairen naar de rampplek gestuurd om de eerste informatie te verzamelen. Hollande toonde zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers. Hij heeft besloten zijn reis naar La Réunion, Mayotte en Comoros, alle Franse overzeese gebieden, af te zeggen. Hij blijft in Parijs. Vanochtend zal er crisisberaad zijn.

Oorzaak waarschijnlijk slecht weer

De oorzaak van de vliegramp is hoogstwaarschijnlijk slecht weer, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gezegd volgens persbureau AFP. Gisteren werd al duidelijk dat de bemanning van het toestel had gevraagd om van route te mogen veranderen vanwege slecht weer. Andere oorzaken worden nog niet uitgesloten, zei hij, want eerst moet het onderzoek naar de ramp zijn afgerond.

Tientallen Fransen, bijna dertig Burkinabé

Aan boord van het toestel waren volgens Air Algérie vijftig Fransen (51 volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius), 24 Burkinabé, acht Libanezen, zes Algerijnen, zes Spanjaarden (de bemanning), vijf Canadezen, vier Duitsers, twee Luxemburgers en één persoon met de Belgische nationaliteit, een met de Kameroense, een met de Egyptische, een met de Malinese, een met de Nigeriaanse, een met de Roemeense, een met de Zwitserse en een met de Oekraïense nationaliteit. Van drie passagiers is nog niet bekend waar ze vandaan kwamen. Dat wordt nu onderzocht.