Ex-minister Curaçao vast om moord politicus Wiels

Jamaloodin verdacht van beramen van aanslag in mei 2013.

George ‘Jorge’ Jamaloodin (46) was van oktober 2010 tot augustus 2012 minister van financiën op Curaçao. Het was een periode waarin zijn departement op het eiland gekscherend werd aangeduid als de best bewaakte instelling van Curaçao. De minister droeg zelf namelijk altijd twee wapens op zijn heup.

Gisterochtend werd hij opgepakt. Onder meer zijn woning en beveiligingsfirma Speedy Security werden doorzocht. De oud-bewindsman wordt volgens het OM verdacht van intellectueel daderschap. Hij zou geholpen hebben de moord op Helmin Wiels te beramen. De voormalige leider van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano – de grootste van het eiland – werd vorig jaar op 5 mei op het strand van Marie Pampoen door huurmoordenaars doodgeschoten.

Jamaloodin zat in de regering namens de partij Movementu Futuro Korsou (Beweging voor de Toekomst van Curaçao) van premier Gerrit Schotte. Wiels en Schotte werkten aanvankelijk samen in de coalitie, maar kregen in 2012 ruzie. Wiels sprak steeds nadrukkelijker vermoedens uit over corruptie van zijn voormalige politieke vrienden. Schotte kwam in opspraak door relaties met een lid van een beruchte Italiaanse maffiafamilie en een van witwassen verdachte gokkoning uit Sint Maarten.

De laatste, Robbie Dos Santos, wordt door het OM beschuldigd van belastingontduiking, illegale loterijen en witwassen van gokinkomsten. De nu opgepakte ex-minister Jamaloodin is een halfbroer van Dos Santos. Op Curaçao bestaan vermoedens dat Jamaloodin een plaats in de regering kreeg als dank voor de financiële steun die Dos Santos tijdens de verkiezingscampagne gaf aan Schotte.

Wiels noemde minister Jamaloodin een ‘clown’. Wiels verweet hem vorig jaar nog „ernstige belangenverstrengeling” bij de verkoop van een pand van Jamaloodin aan het havenbedrijf (CPA) waar weer een andere halfbroer van de minister president-commissaris was. Het pand leverde ruim twee miljoen gulden op en werd vervolgens heel duur verhuurd aan de overheid.

Politie en OM zien al jaren aanwijzingen voor innige banden tussen onderwereld en politici op de eilanden Sint Maarten (75.000 inwoners) en Curaçao (150.000 inwoners). Wiels had vlak voor zijn dood gezegd met grote onthullingen te komen over invloed van de maffia op het bestuur.

Schotte werd in mei opgepakt op verdenking van witwassen van crimineel geld. Eerder deze maand werd bekend dat agenten van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) ook voormalig minister Carlos Monk (onder andere van Onderwijs) hebben gehoord als verdachte in de zaak Wiels.

De aanhoudingen van de mogelijke opdrachtgevers van de moord komen op een pikant moment. Op 4 augustus begint in Willemstad het proces tegen vier verdachten die de moord op Wiels tegen betaling zouden hebben uitgevoerd. Het is afwachten of deze leden van de straatbende No Limit Soldiers in de openbare rechtszaal vertellen in wiens opdracht ze handelden.

    • Marcel Haenen