Europese eer voor Pamuk en Steinz’ Made in Europe

Pieter Steinz' Made in Europe.
Pieter Steinz' Made in Europe.

De Turkse schrijver Ohran Pamuk, de Portugese kunsthistoricus José-Augusto França en Pieter Steinz, columnist van NRC Handelsblad zijn dit jaar gelauwerd als voornaamste pleitbezorgers van bewustwording van het Europese culturele erfgoed. Steinz kreeg een speciale vermelding van de Europese erfgoed-Helena Vaz da Silva Award vanwege zijn Made In Europe-column in de krant, op deze website en het gelijknamige boek.

Pamuk kreeg de Helena Vaz da Silva Award 2014, voor de manier waarop hij Europese waarden in zijn literaire werk verwerkt. França kreeg een speciale prijs voor zijn breed cultuur historisch onderzoek.

En Steinz kreeg volgens de jury de eervolle vermelding “voor het heel belangrijke en originele werk dat hij deed om via zijn columns in NRC en zijn eigen blog een volwaardige encyclopedie van Europese erfgoed iconen die tot het DNA van Europa behoren uit te werken. Dit leidde tot het boek Made in Europe – De Kunst die ons continent verbindt.”

De prijs wordt 3 oktober in Lissabon uitgereikt, bij de Gulbenkian Foundation. De Helena Vaz da Silva European Award is een prijs voor het stimuleren van de publieke belangstelling voor cultureel erfgoed, waaraan ook de voornaamste Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra meedoet.

De jury van de Vaz da Silva Award hoopt dat Steinz boek in het Engels vertaald wordt en een wijdere verspreiding krijgt, “zeker in een tijd waarin Europa een nieuw verhaal met een sterkere culturele dimensie nodig heeft.”

Pieter Steinz schrijft momenteel wekelijks een column voor NRC over literatuur en zijn spierziekte ALS. Hij is met vakantie, maar hoopt zijn column op 9 augustus te hervatten. Hij werkt ook aan een nieuwe uitgave van zijn boek Lezen &tcetera, gids voor de wereldliteratuur.