Erna van den Berg over de vrouw in de journalistiek (video)

Portret van Erna van den Berg. Foto NRC Handelsblad, Merlijn Doomernik

Nieuwssites, blogs en sociale media. De journalistiek verandert in razendsnel tempo. Hoe werd de krant in de vorige eeuw gemaakt? NRC-redacteur Rosan Hollak sprak met vijf journalistieke grootheden over de journalistiek in hun tijd. Vandaag: Erna van den Berg.

Van den Berg (Middelburg, 1940) begon op haar achttiende bij de fotoredactie van Het Vrije Volk; een sociaaldemocratisch dagblad. In 1963 kreeg ze een baan bij de Telegraaf, om later te vertrekken naar de Volkskrant. En ze bracht kookboeken uit, in haar vrije tijd. Vandaag publiceert NRC Handelsblad het complete interview met Erna van den Berg.

Lees hieronder vast een aantal fragmenten uit het artikel.

Van den Berg kwam bij Het Vrije Volk op de ‘editieredactie’ terecht, het ‘klasje’ voor de nieuwelingen. „De School voor Journalistiek bestond nog niet. In dat klasje zaten evenveel jongens als meisjes. Wat dat betreft was Het Vrije Volk vooruitstrevend. Het ging erom dat je het werk aankon, het was zwemmen of verzuipen.”

“Die jongens van de krant zopen verschrikkelijk. Het was echt stoom afblazen. We woonden op kleine kamertjes, daar had je niets te zoeken. Dus gingen we naar het café. We waren een grote familie, de liefde voor die krant was groot. Als ze me hadden gezegd: je moet Het Vrije Volk zelf rondbrengen, had ik het gedaan.”

Maar het verschil tussen mannen en vrouwen bleef niet altijd zo klein, zegt ze. Dat bleek later, bij de Telegraaf:

“In 1964 ging ik trouwen en een jaar later was ik in verwachting. En dan ga je eruit. Dat vond ik heel gewoon. Er heerste geen vrouwonvriendelijke sfeer bij De Telegraaf, maar in die tijd was het normaal dat je stopte met werken als je kinderen kreeg.”

Hollak ging op bezoek bij Van den Berg. Ze spraken over haar sollicitaties, de opleiding van Het Vrije Volk en over vrouwen op de werkvloer.

Lees hier het hele interview met Erna van den Berg: ‘Bij Het Vrije Volk leerde je alles’ (€)

    • Rosan Hollak