Elsa uit Honduras wacht op tweede tocht naar VS

Presidenten uit Midden-Amerika praten met Obama over de migratiegolf. Ze willen dat jonge latino’s mogen blijven als vluchteling. Obama heeft geen politieke ruimte.

De jonge weduwe Elsa Ramirez uit Honduras heeft maar kort mogen genieten van haar American Dream. Samen met dochter Sandra (8) en zoontje Cesar (5) was ze na een reis vol gevaren de Mexicaanse grens bij Texas overgestoken. Aangekomen in de VS werd het gezin op het vliegtuig gezet, terug naar Honduras, een van de gevaarlijkste landen ter wereld.

Het verhaal van Ramirez, opgetekend door persbureau AP, is uitzonderlijk. Niet vanwege het zenuwslopende reisverslag over een korte ontvoering en een brute mensensmokkelaar – dat is standaard. Maar vanwege het feit dat zij en haar kinderen zo snel werden teruggestuurd.

De meeste migranten uit Midden-Amerika blijven in de VS. Sinds oktober zijn er 57.000 minderjarige migranten aangehouden langs de Amerikaanse grens, afkomstig uit El Salvador, Honduras en Guatemala. Nog eens 55.0000 gearresteerde migranten reisden als gezinnen.

Sterkere rechten

Tot nu toe zijn van deze groep minder dan 2.000 minderjarige Midden-Amerikanen uitgezet. Dat komt doordat de migranten sterkere rechten hebben gekregen door een wet uit 2008, gericht op slachtoffers van mensenhandel. In tegenstelling tot Mexicaanse migranten, die linea recta worden uitgezet, moet hun zaak eerst gehoord worden door een rechter.

Het Amerikaanse systeem is overbelast door de golf van Midden-Amerikaanse migranten, die op drift zijn geraakt door het drugsgeweld in hun landen en het gebrek aan kansen. Opvanghuizen in de VS hebben slechts ruimte is voor een paar duizend migranten. Rechterbanken kraken onder een enorme achterstand aan asielaanvragen. Migranten mogen zo lang in de VS blijven, vaak bij eerder gemigreerde familie, in afwachting van een zitting. Dat kan jaren duren.

De presidenten van Guatemala, Honduras en El Salvador zijn vandaag bij president Obama om te praten over het probleem. Ze hebben conflicterende belangen. De Midden-Amerikaanse presidenten willen dat hun burgers beter behandeld worden als ze eenmaal in de VS zijn. Obama, daarentegen, staat onder toenemende politieke druk om migranten zo snel mogelijk terug te sturen.

President Obama onthult vandaag waarschijnlijk een plan om jonge Hondurezen in eigen land de immigratieprocedure te laten doorlopen. Als ze kunnen aantonen dat ze levensgevaar lopen, komen ze in aanmerking voor een vluchtelingenstatus. Het plan, dat gisteren werd gelekt, moet voorkomen dat minderjarige migranten naar de VS reizen en daar het overwerkte systeem verder belasten.

Guatemala’s president Otto Pérez Molina zegt dat elke oplossing moet gelden voor alle drie landen die vandaag Obama bezoeken. Pérez Molina vindt dat alle Midden-Amerikaanse migranten in de VS automatisch een vluchtelingenstatus moeten krijgen.

Straatbendes

De VN voeren ook druk uit op de VS om minderjarigen uit Midden-Amerika toe te laten als vluchtelingen voor gewapend geweld. De driehoek van Guatemala, El Salvador en Honduras wordt geteisterd door gewapende drugshandelaren en straatbendes.

Obama heeft geen steun om gehoor te geven aan de oproepen van president Molina en de VN. De Republikeinen in het Congres willen de wet uit 2008 juist ontmantelen zodat de Midden-Amerikanen net als Mexicanen meteen uitgezet kunnen worden. Intussen weigeren ze Obama budget te geven om de migranten op te vangen. Het debat in de VS zit muurvast.

In Honduras overweegt Elsa Ramirez, die getrouwd was met een geliquideerde drugshandelaar en vreest voor haar eigen leven, een nieuwe reis naar de VS. De eerste keer stuitte ze – uitzonderlijk – meteen op een migratierechter. Ze zegt: „God wilde dit keer niet dat het zou lukken. Alleen Hij weet waarom Hij ons hier houdt.”

    • Ykje Vriesinga