3Doc: Stop at Nothing

Nederland 3, 20.00-21.20u.

Als je zeven jaar op een rij de beste valsspelers ter wereld aftroeft, dan is je truc goed. Dan is je truc misschien wel de beste ooit. En dan is de ontleding daarvan razend interessant. De documentaire Stop at Nothing gaat over de mensen die Lance Armstrong doorhadden vanaf het begin, die wisten hoe hij de wereld voor de gek hield. Maar tot een jaar geleden, toen Armstrong eindelijk zijn bekentenis deed bij Oprah Winfrey, luisterde niemand naar hen. De journalist werd niet geloofd, want hoe durfde hij een ex-kankerpatiënt te betichten van gerotzooi met bloed en verboden middelen? En wie vertrouwde de beschuldigingen van de ploeggenoot die zelf zijn hele carrière doping had gebruikt? En de vrouw van die ploeggenoot? Armstrong kwam doodleuk op haar oprit vertellen hoe hij haar kapot zou maken als ze hem voor de rechter durfde slepen.

De verhalen van de slachtoffers van Armstrong zijn zo gedetailleerd en pijnlijk dat je denkt: hoe kon het dat niemand ze geloofde? Maar de truc van de Texaanse wielrenner was te briljant. En zoals de meesteroplichter later zelf zei: „too big, too crazy” om te kunnen voortbestaan.

    • Tom Vennink