Dit brengen andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Bennink loog tegen aandeelhouders DE

De overname van Douwe Egberts was, anders dan topman Jan Bennink aan de aandeelhouders vertelde, een vooropgezet plan.

Bovendien wist Bennink al veel eerder van de overnameplannen dan hij aan de aandeelhoudersvergadering vertelde. Dat schrijft Follow the Money in een reconstructie.

Volgens Follow the Money sprak Bennink sinds de beursgang van het bedrijf dan wel over een zelfstandige autonome groei waardoor DE Master Blenders zou uitgroeien tot een wereldspeler op de koffiemarkt, maar koerste hij in het geheim af op een overname. Oud-medewerkers van DE zeggen zich “bedrogen” te voelen en vinden dat ze zijn “voorgelogen”.

Ook zou uit het onderzoek van Follow the Money blijken dat Bennink al veel eerder dan hij aan de aandeelhouders van DE liet weten, op de hoogte was van de overnameplannen van het Duitse investeringsfonds JAB. De investeerder – de oud-werkgever van Bennink – betaalde uiteindelijk zo’n 7 miljard euro voor het Nederlandse koffiebedrijf. Bennink verdiende 25 miljoen euro aan de klus.

Een samenvatting lees je hier en de hele reconstructie in Vrij Nederland of op Blendle.

TenCate hoopt op auto-industrie

Het Twentse textieltechnologiebedrijf TenCate - ook bekend van de kunstgras voetbalvelden - ziet zijn omzet al een paar jaar dalen.

Dat komt vooral door een afname van bestellingen van het Amerikaanse leger, schrijft De Telegraaf. TenCate maakt beschermende militaire kleding.

In plaats daarvan rekent het bedrijf op meer orders uit de auto-industrie. TenCate produceert sterke kunststofvezels die steeds vaker in de luchtvaart en auto-industrie worden toegepast, omdat ze lichter zijn dan metaal.  Toch gaat die ontwikkeling langzamer dan verwacht, onder meer vanwege de veiligheidseisen.

Ook in de sportwereld worden producten van kunststofvezels steeds populairder. Het gehele profpeloton in het wielrennen rijdt al een aantal jaar op fietsen van carbon.

Volgens De Telegraaf overweegt TenCate daarom ook in de fietsmarkt te stappen. Daarnaast zou het bedrijf verzoeken krijgen van sportschoenfabrikanten, om kunststofvezels te leveren voor ultralichte sportschoenen.

    • Dolf de Groot