Dijksma: met verboden antibioticum vervuild vlees niet gevaarlijk

Gezonde kalveren in een kalverhouderij in Putten. Foto ANP / Jerry Lampen

Consumenten die vlees hebben gegeten dat besmet was met het verboden antibioticum furazolidon lopen geen gezondheidsrisico. Dat laat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma weten in een brief aan de Tweede Kamer.

“De inname door mensen is lager dan die in het algemeen als veilig kan worden aangeduid”, schrijft Dijksma. Het vervuilde voer was afkomstig van Van Kats Feed & Food uit het Utrechtse Lopik. Dat bedrijf werd eerder deze week gesloten.

Niet schadelijk, toch vernietiging besmet vee

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit maakte vanmiddag al op basis van het lopende onderzoek bekend dat consumenten ‘geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico’ hebben gelopen, meldt Novum. Furazolidon werd vroeger veel gebruikt tegen darminfecties, maar is verboden omdat het kankerverwekkend is.

Ondanks het ontbreken van een gezondheidsrisico voor consumenten worden toch 2.500 kalveren, die vrijwel zeker zijn besmet met furazolidon, vernietigd. Dat besloot het College van Beroep voor het Bedrijfsleven eerder deze week. Uit voorzorg zijn ruim honderd Nederlandse en circa tien Duitse veebedrijven gesloten.

    • Hans Klis