De Gaza-oorlog: de feiten zonder de meningen

Een week geleden begon Israëleen grondoffensief in Gaza, toevallig op dezelfde dag dat vlucht MH17 naar beneden kwam. Op deze pagina de stand van zaken, zo objectief mogelijk. Op pagina 6 hoe het Nederland raakt.

Israëlische soldaten bewaken Palestijnse gevangenen nabij de grens met Gaza. Foto Reuters

Berichtgeving over Israëliërs en Palestijnen die met elkaar vechten levert altijd kritiek op. De één vindt de stukken pro-Israël, de ander pro-Palestina. Wat we hier vandaag proberen te doen, na een week waarin op deze plaats vooral over de vliegramp was te lezen, is zo objectief mogelijk laten zien wat er de afgelopen tijd gebeurde in Israël en Gaza.

De aanloop - vanaf 12 juni

De spanningen nemen toe als op 12 juni drie Israëlische tieners op de bezette Westelijke Jordaanoever worden ontvoerd en gedood, vermoedelijk door Palestijnen. Israël houdt onmiddellijk Hamas verantwoordelijk, de militante organisatie die ook geregeld raketbeschietingen op Israël uitvoert, omdat de verdachten daarvan lid zouden zijn. Het grijpt de zoektocht naar de tieners en de ontvoerders aan om Hamas op de Westelijke Jordaanoever een klap toe te brengen. Israël verricht meer dan 600 arrestaties, vooral Hamasleden. Uit protest tegen deze actie, en tegen de ontvoering van en moord op een Palestijnse tiener in Jeruzalem, komen er vervolgens steeds meer raketten uit Gaza.

Het Israëlische luchtoffensief - 8 juli tot 16 juli

De oorlog is begonnen. Israël voert luchtaanvallen uit op Gaza, de strook land die wordt bestuurd door Hamas. De aanvallen treffen voornamelijk raketwerpers, maar ook woonhuizen en hoofdkwartieren van Hamas. Voor de ogen van de internationale pers schiet het Israëlische leger vier jongetjes dood op het strand van Gaza.

Hamas schiet honderden raketten richting Israël. De meeste werden door het Israëlische raketschild Iron Dome onderschept.

Een Egyptisch voorstel tot een staakt-het-vuren sneuvelt enkele uren nadat Israël ermee instemde.

Palestijnse doden: 220

Israëlische doden: 1

Dag 1 van het grondoffensief – 17 juli

Israël trekt met soldaten en tanks Gaza binnen. Doel van de operatie is volgens premier Netanyahu om de tunnels te vernietigen die Palestijnse militanten gebruiken om Israël binnen te dringen. De invasie begint als het Palestijnse dodental van de luchtaanvallen op 250 staat en Gaza raketten blijft afvuren op Israël.

Palestijnse doden: 21

Israëlische doden: 0

Dag 2 – 18 juli

Het grondoffensief is in volle gang. Apache-helikopters beschieten een appartementencomplex. Een luchtaanval kost twee broers (11 en 16 jaar) en hun zus (14) het leven. Inwoners van Gaza zeggen dat Israël met bulldozers hun land met gewassen platwalst. Israëlische troepen melden dat ze op akkerland meer dan twintig tunnels gevonden hebben. Ook hierbij vallen doden: negen.

Palestijnse doden: 54

Israëlische doden: 1

Dag 3 – 19 juli

Een Israëlische tank schiet vijf mensen bij hun huis dood, onder wie twee kinderen. Een andere tank schiet drie mensen dood, onder wie ook twee kinderen. Tienduizenden Palestijnen vluchten uit hun huizen. Vluchtelingen worden opgevangen in een school van de Verenigde Naties.

Palestijnse doden: 50

Israëlische doden: 3

Dag 4 – 20 juli

De bloedigste dag in Israëls grondoffensief. De dag begint met zware Israëlische bombardementen in het centrum van Gaza-Stad en enkele buitenwijken. Daarna komen de eerste berichten dat in de oostelijke wijk Shejaiya, van waar veel raketten richting Israël afgevuurd zijn, meer aan de hand was dan de ‘gewone’ zware bombardementen van de laatste dagen. Meer dan honderd mensen komen om.

Palestijnse doden: 122

Israëlische doden: 15

Dag 5 – 21 juli

Bij een luchtaanval midden in de nacht komen 26 Palestijnen om. Aan Israëlische zijde valt de 27ste dode sinds het begin van het offensief tegen Gaza – dat is meer dan tijdens de vorige twee offensieven tegen Gaza, in 2008 en in 2014, bij elkaar. Nu het totale dodenaantal is opgelopen tot ruim 500, roepen landen op tot een staakt-het-vuren.

Palestijnse doden: 116

Israëlische doden: 7

Dag 6 – 22 juli

Vanaf land en zee gaat Israël door met het bombardement op Gaza. Raketten richting Israël doen luchtvaartmaatschappijen ertoe besluiten passagiersvluchten naar Israël te annuleren.

Palestijnse doden: 52

Israëlische doden: 2

Dag 7 – 23 juli

Israël treft honderd doelen in de wijk Shejaia. Israël zegt dat het zijn burgers verdedigt tegen raketvuur vanuit Gaza en zijn best doet om burgerslachtoffers te voorkomen, maar volgens de Verenigde Naties is driekwart van de Palestijnse doden burger. Een op de vier doden is een kind.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemde het Palestijnse dodental, dat is opgelopen naar 649, „onacceptabel”. Hij roept Israël op de „slachtingen en aanvallen” onmiddellijk te staken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn in Egypte in een poging een bestand af te dwingen. Hamas zegt bereid te zijn een wapenstilstand te sluiten, op voorwaarde dat de economische blokkade van Gaza wordt beëindigd.

Palestijnse doden: 71

Israëlische doden: 5

Dag 8 - 24 juli

Een Israëlische tank beschiet een gebouw in Gaza met daarin een school van de Verenigde Naties. Minstens 15 mensen komen om, waaronder kinderen en VN-medewerkers. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt de beschietingen van Israël.

Minstens 51 doden. Hoeveel daarvan Palestijn waren en hoeveel Israëliër is nog onbekend.

    • Tom Vennink