Damaris Festival, Spoorwegmuseum, Hongerige Wolf

De Zweedse dj Tim Bergling, beter bekend als Avicii, treedt eind juni op in het Barclays Center in Brooklyn, New York. Vanavond zendt BNN een documentaire over Avicii uit. Foto EPA / Jason Szenes

Met de festivalzomer in volle gang kun je dit weekend onder meer naar je nieuwe vriendin Damaris in Amsterdam, of naar het Groningse dorpje Hongerige Wolf. Of maak een reis in de tijd in het Utrechtse Spoorwegmuseum en leer alles over treinen.

GAAN // Spoorwegmuseum

diverse tentoonstellingen t/m oktober te zien, Utrecht, kaarten €16 (volwassenen), kinderen t/m 3 jaar gratis

Liefhebbers van locomotieven, treinstellen en ander spoorwegmateriaal vervoegen zich dit weekend naar het Utrechtse Spoorwegmuseum. Dat bestaat dit jaar namelijk 175 jaar. Om dat te vieren lopen er nu drie tentoonstellingen:

  • Iconen van het spoor (21 juli t/m 21 september): ga terug in de tijd toen de trein net nieuw was. Een aantal Europese iconen uit de begintijd van de spoorwegen komen naar Utrecht.
  • Frederik Willem Conrad, spoorwegpionier (21 juli t/m 21 september): leer meer over het leven en werk van F.W. Conrad (1800 - 1870), de wegbereider van de eerste spoorlijn in Nederland, ontwerper van talloze spoorbruggen en bouwer van de stations langs die spoorlijn.
  • Langs het spoor. Het fotografische oog van Kees van de Meene (2 juli t/m 6 oktober): historisch foto-overzicht van treinen in Nederland door fotograaf Van de Meene (1935), die decennialang op pad was om zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft vast te leggen.

Naast rijtuigen heeft het museum ook nog schaalmodellen, stoommachines en schilderijen.

3FM-dj Gerard Ekdom was onlangs in het museum en leidt ons alvast even rond:

FESTIVAL // Damaris

zondag 27 juli, 12-23u op het NDSM-werf, Amsterdam, kaarten €32,50 (excl. servicekosten)

Aankomende zondag kun je terecht bij je nieuwe vriendin uit Amsterdam: Damaris. Zo stelt het festival zichzelf namelijk voor, als een meisje met wie je op pad gaat. De kilometers leg je met Damaris af op het grote NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waar ook elk jaar Valtifest gehouden wordt. Het programma van deze eerste editie bestaat volledig uit Nederlandse acts: o.a. Kensington, Taymir, Jett Rebel, Thomas Azier, Caro Emerald, Fresku, Dio en Eefje de Visser. De draaitafels worden bemand door o.a. Phalerieau, Dimitri en Kris Kross. Extra Hollands: je kunt je karaokestem oefenen bij de heuse Henny Huisman Soundmix Show en je favoriete single aanvragen op het uit Utrecht overgewaaide Singlefeestje. Let ook op randactiviteiten zoals de Schrijversbende, een groepje dat verkleed als negentiende-eeuwse schrijvers, graag wil dat je iets in hun boekje komt schrijven.

KUNST KIJKEN // Art Square Amsterdam

vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juli, 8-20u, Museumplein, Amsterdam, gratis toegang

Het hele weekend staat het Museumplein met kunst, design en fotografie in het teken van Art Square Amsterdam. Werk van onder meer dertig kunstenaars is te aanschouwen, waaronder een homage aan - met werk van - Herman Brood. De expositie wordt vanmiddag om half vier geopend door Xandra Brood. Vanaf Art Square kun je een kunstroute fietsen langs o.a. Gassan Diamonds, het Rembrandthuis, de Hermitage Amsterdam, het Verzetmuseum en de Hoftuin.

http://youtu.be/9lwVaLRl66A

FESTIVAL // De Hongerige Wolf

vrijdag 25 t/m zondag 27 juli, Groningen, kaarten: passe-partouts €50/56, dagkaarten €20/29/24 (volwassenen), €10/16/13 (kinderen 5 t/m 12 jaar, onder 5 jaar gratis), extra kosten voor camping

Voor een aardse en weidse festivalbeleving reis je dit weekend af naar het Groningse dorpje Hongerige Wolf, waar het gelijknamige festival voor de vierde keer plaatsvindt. Muziek, theater, beeldende kunst, literatuur, film; het festival biedt zo’n beetje alles voor de moderne cultuurvreter. Dit is een echt familiefestival, met een breed kinderprogramma. Zo kan je kroost terecht in een heus timmerdorp, of meedoen aan de kunst-en-kijk-tour, theater- en fotografieworkshops volgen en een eigen windmobiel bouwen.

KIJKEN // Avicii On Tour

zaterdag 26 juli, 21.40-22.30u, Nederland 3

Waar zou Avicii uithangen? De sociale media van de Zweedse dj geven uiteraard mooie, maar wel korte impressies weer:

Twitter avatar Avicii Tim Bergling Good morning Ibiza!! http://t.co/39S7FZmzDk
Good morning Ibiza!!

Voor het totaalplaatje kun je dit weekend beter kijken naar de documentaire die BNN uitzendt over het hectische leven van Tim Bergling, zoals de 24-jarige Avicii eigenlijk heet. Zijn wereld valt in de categorie ‘groot, groter, grootst’: Bergling verdient 250.000 dollar per avond met draaien in de duurste clubs en op de grootste feesten, waarvoor hij met een privé-jet de wereld over vliegt. Dat tekende het Amerikaanse GQ Magazine eerder dit jaar al op, toen ze een paar dagen meereisden. In de documentaire ‘Avicii On Tour’ zien we Avicii “langzaam veranderen van een bescheiden Scandinaviër in een zelfbewuste muziekpionier”, schreef de VPRO Gids afgelopen week.

Bekijk alvast een voorproefje van het stuiterende leven van Avicii:

    • Judith Laanen