Bloedbad op VN-school in Gaza

Zo’n 150.000 Palestijnen zijn naar 83 VN-gebouwen gevlucht. Maar ook daar zijn ze niet veilig.

Een Palestijnse jongen huilt. Leden van zijn familie zijn gewond geraakt bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. In de buurt werd gevochten tussen Hamas-strijders en Israëlische militairen. Foto AP

Op de binnenplaats van een schoolgebouw van de Verenigde Naties in het noorden van de Gazastrook stonden talloze families te wachten op hun evacuatie, toen het schoolplein werd getroffen door explosieven, vermoedelijk vier verdwaalde granaten. Zeker vijftien Palestijnen kwamen om het leven, meer dan tweehonderd raakten gewond, meest vrouwen en kinderen.

De slachtoffers hadden juist hun toevlucht gezocht in deze tijdelijke schuilplaats van de VN, na waarschuwingen van het Israëlische leger en uit angst voor de zware luchtaanvallen die de Gazastrook al ruim twee weken teisteren. Sinds een week vinden ook op de grond hevige gevechten plaats tussen Israëlische militairen en strijders van Hamas, vooral in het noorden van de Gazastrook.

Zo ook in Beit Hanoun, waar gisteren rond de school flink werd gevochten. De VN-organisatie besloot aan het begin van de middag, na contact met het Israëlische leger, tot evacuatie van het gebouw. Een kwartier later, nog voor iedereen zijn boeltje bij elkaar had geraapt, was het raak. Ooggetuigen die na de aanslag bij de school aankwamen, troffen een verlaten schoolplein vol bloederige voetstappen. Binnen plassen bloed. Bloedsporen op de schoolbankjes.

De Verenigde Naties wezen in eerste instantie Israël als de boosdoener aan, maar zwakten deze beschuldiging later af. Het Israëlische leger suggereerde gisteren in een gesprek met deze krant dat raketten van Hamas, die op dat moment in het gebied zouden zijn afgevuurd, de school geraakt konden hebben. Maar de legerwoordvoerder zei ook dat het mogelijk was dat „wij in het heetst van de strijd een vergissing hebben gemaakt”. Het leger onderzoekt de zaak nog.

Het is al de vierde keer deze week dat in Gaza een schuilplaats van de VN is geraakt. Israël beschuldigt Hamas dat het de lokale bevolking gebruikt als een menselijk schild, door vanuit scholen, moskeeën en ziekenhuizen raketten op Israël af te schieten, en die onder de bevolking te verbergen. De VN hebben in twee andere schoolgebouwen raketten gevonden.

Intussen zijn ongeveer 150.000 Palestijnen naar 83 VN-gebouwen gevlucht. Bijna de helft van de Gazastrook is door Israël als no-go-area aangewezen. Desalniettemin vielen in Gaza al meer dan 800 doden. Van hen is driekwart burger en een kwart kind. In Gaza is niemand veilig. Nergens.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren dat hij „geschokt” was door de aanval op de school. „Dit onderstreept de noodzaak om het doden te stoppen en wel nu onmiddellijk”, verklaarde Ban.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die voor bemiddeling in de regio is, wachtte vanochtend op reacties van Hamas en Israël op zijn voorstel voor een staakt-het-vuren dat hij hun gisteren heeft gepresenteerd. De aanslag op de school vergroot de druk op beide partijen om het vechten te staken.

De aanslag wekte ook grote ontzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Duizenden demonstranten liepen gisteravond naar Israëlische controleposten. Bij aanvaringen met veiligheidsdiensten kwamen twee Palestijnen om het leven. Vandaag is een ‘dag van woede’ uitgeroepen.

    • Leonie van Nierop