Bescheiden Aberdeen leert Groningen een pijnlijk lesje

Een ronde Europees voetbal, meer zat er niet voor FC Groningen. Dat kunnen de spelers zichzelf verwijten.

Bij FC Groningen werd al dagen voorzichtig uitgekeken naar een dubbele ontmoeting met het aansprekende Real Sociedad in de volgende ronde van de Europa-League. De uitgangspositie na de eerste wedstrijd (0-0) tegen Aberdeen had de Groningers een beetje overmoedig gemaakt, bleek gisteravond in de replay tegen de nummer drie van de Schotse competitie. De thuiswedstrijd eindige in een deceptie, want Aberdeen won met 2-1 en nam met graagte de plaats van FC Groningen in als tegenstander van de Spaanse club.

Een even duur als pijnlijk lesje in nederigheid voor FC Groningen, dat de grip op het eindresultaat als in de eerste helft kwijtraakte. In die fase speelde de thuisclub ver beneden Europees niveau. Vooral de Braziliaanse verdediger Eric Botteghin was de weg kwijt. Hij verdedigde als een Braziliaanse international tegen Duitsland. Menigmaal miste hij het zicht op de beweeglijke spitsen, van wie vooral Adam Rooney een plaag voor hem was.

Het was geen toeval dat Botteghin bij de twee tegentreffers was betrokken. In de 26ste minuut vloerde hij Jonny Hayes in het strafschopgebied, waarna Rooney vanaf elf meter de eerste dolksteek uitdeelde. Zeven minuten later verloor Botteghin even het zicht op Rooney, die met een subtiel wippertje tegen de lat schoot, waarna Niall McGinn de bal voor het intikken had, 0-2.

Met de moed der wanhoop poogde FC Groningen die achterstand weg te werken, maar drie doelpunten maken tegen de stugge Aberdeen-defensie bleek te veel gevraagd. Het bleef bij een rake kopbal van Maikel Kieftenbelt. De inbreng van Michael de Leeuw – vaak de redder in nood – haalde deze keer niets uit. De invaller kreeg wel kansen, maar raak schieten was er deze keer niet bij.

Zo eindigde een avond van hoop in een avond van berusting. Een bitter weerzien na zeven jaar verstoken te zijn geweest van Europees voetbal.