Anti-Joodse betoging van Haagse moslims

In de Haagse Schilderswijk is gisteravond een anti-Joodse demonstratie gehouden door aanhangers van moslimterreurbeweging ISIS.

Er waren zo’n honderd deelnemers aanwezig. Ze droegen Jihad- en ISIS-vlaggen. Enkelen hadden met doeken hun gezicht afgeschermd.

De demonstratie was volgens de NOS aangekondigd als een ‘islamitische betoging voor Gaza’, maar verschillende aanwezige verslaggevers meldden op Twitter dat de bijeenkomst ontaardde in een antisemitische demonstratie.

Volgens Esther Voet, directeur van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), werden er antisemitische leuzen geroepen als „dood aan de Joden”. Ook zouden deelnemers aan het eind van de demonstratie de Hitlergroet hebben gebracht. Een van de medewerkers van CIDI was aanwezig en heeft de demonstatie gefilmd. Voet: „We zijn op dit moment bezig met het analyseren van bewijs. Als dat bewijs sterk genoeg is, doen we aangifte.”

De politie heeft niemand gearresteerd. Wel werd een verslaggever van website GeenStijl „voor haar eigen veiligheid” naar het politiebureau gebracht. Zij werd bedreigd en belaagd nadat ze foto’s van de demonstranten had gemaakt. De politie sommeerde haar eerder te stoppen met foto’s maken.

Verschillende partijen in de Haagse gemeenteraad, waaronder de PVV, hebben vragen gesteld. Ze willen weten waarom de politie niet harder opgetreden heeft.

Gistermiddag ontstond al ophef, omdat flyers van de organisatie over posters van het toneelstuk Anne heen waren geplakt. Op de flyers stond dat nationalistische symbolen en hakenkruizen niet mochten.