Zeker vijftien Palestijnen gedood in school van Verenigde Naties

Israëlische soldaten schieten traangas naar Palestijnse protestanten. Foto AP / Nasser Ishtayeh

In een school van de Verenigde Naties in Gaza zijn vanmiddag zeker vijftien Palestijnen gedood bij een Israëlische aanval. Minstens 150 raakten gewond, schrijft persbureau AP. De school stond in de Palestijnse stad Beit Hanoun, gelegen in het noorden van de Gazastrook.

Honderden mensen zouden in de school dekking hebben gezocht voor de hevige strijd in de omgeving. De lichamen zijn naar een ziekenhuis in Jabaliya gebracht.

Internationaal onderzoek

Het is de vierde keer dat een VN-gebouw is geraakt in de strijd op de Gazastrook. Gisteren werd bekend dat de mensenrechtenraad van de VN instemde met een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen bij het Israëlische offensief in Gaza, dat vorige week is begonnen.

Dat offensief duurt nu al zestien dagen, waarin meer dan zevenhonderd doden vielen. Met het offensief wil Israël tunnels vernietigen, die de Palestijnse verzetsbeweging Hamas heeft aangelegd. Dat zegt de Israëlische premier. De tunnels zouden Hamas kunnen helpen Israël binnen te dringen.

UPDATE 18.44 uur: Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, heeft gereageerd op de Israëlische aanval in Gaza. Hij betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van de gedode burgers, die zijn “vermoord als resultaat van een enorme Israëlische aanval”. “Zij die verantwoordelijk zijn veranderen scholen in potentiële militaire doelen”, zegt Ki-moon. Hij vraagt Israël nadrukkelijk om aanvallen op de VN-faciliteiten, waar burgers dekking zoeken, te vermijden. Medewerkers van de VN hebben vandaag geprobeerd de vluchtende bewoners in het gebied rond de school te evacueren. 

    • Sterre van der Hee