Wolff Bioscopen voor 16,8 mln verkocht aan Belgische Kinepolis

De negen bioscopen van de broers Wolff en twee megacomplexen in aanbouw gaan over in Belgische handen.

Het Nederlandse concern Wolff Bioscopen wordt overgenomen door het Belgische Kinepolis. Het Utrechtse familiebedrijf van de broers Philipp en Martin Wolff wordt verkocht voor 16,8 miljoen euro. Dat heeft Kinepolis deze week bekendgemaakt.

De overname omvat de negen bestaande Wolff-theaters en twee nieuwe complexen. Het gaat om de bioscopen in Huizen, Groningen, Rotterdam, Nieuwegein, twee in Enschede, drie in Utrecht, plus twee megacomplexen die in Utrecht en Dordrecht gebouwd worden.

De drie kleinere bioscopen in Utrecht zullen sluiten als het grote complex af is, meldt het Financieele Dagblad. Het nieuwe complex heeft veertien zalen en biedt ruimte aan 3.100 bezoekers.

Kinepolis is ook bezig met de bouw van een eigen megabioscoop in Nederland. Samen met de Wolff-bioscopen hoopt Kinepolis de komende drie jaar meer dan 3,5 miljoen bezoekers in Nederland te trekken, zegt topman Eddy Duquenne. De negen Wolff-bioscopen trokken vorig jaar in totaal 1,6 miljoen bezoekers.

Met de overname breidt Kinepolis het Europese netwerk uit naar ruim dertig vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Polen en Spanje.

Eerder dit jaar nam Kinepolis twee Spaanse vestigingen over in Alicante en Madrid van Abaco Cinebox. Kinepolis boekte vorig jaar 246 miljoen euro omzet en 37,5 miljoen euro winst, maar het aantal bezoekers daalde met 8 procent.

Wolff werd in 1939 opgericht door A.F. Wolff. Twintig jaar eerder stond op dezelfde plek al het Flora Bioscoop Theater. In de jaren vijftig ging de bioscoop verder in twee delen: Camara dat populaire films vertoonde en Studio voor artistieke films. Hier vond tussen 1966 en 1978 zeven keer het eerste Nederlandse Film Festival plaats, de Cinemanifestatie.