Weer is er een executie in de Verenigde Staten mislukt

De gevangenis in Arizona waar Wood geëxecuteerd werd. Foto AP/

In de Amerikaanse staat Arizona is de executie van een 55-jarige man volledig verkeerd gegaan. Het duurde bijna twee uur voordat terdoodveroordeelde Joseph Wood overleed aan de dodelijke injectie. Het is al de derde keer dit jaar dat een executie in de Verenigde Staten misgaat.

Langer dan een uur nadat Wood injecties met een slaapmiddel en een pijnstiller kreeg, lag hij te happen naar adem en te snuiven, schrijft persbureau AP. De executie duurde zelfs dusdanig lang, dat zijn advocaten tijd hadden om vanwege de noodsituatie in beroep te gaan. Ook het Hooggerechtshof in Arizona ging in overleg. Het vernam tijdens dat overleg van Woods overlijden.

Woods executie werd eerder deze week nog uitgesteld, omdat het middel dat hij toegediend zou krijgen eerst nog nader onderzocht moest worden. Gevangenissen in de VS maken gebruik van nieuwe drugscombinaties bij hun executies, nu fabrikanten niet meer toestaan dat een middel dat daar voorheen voor werd gebruikt nog wordt toegediend.

Wood schoot in 1989 een vrouw en haar vader in hun autoreparatiewerkplaats in Tucson in Arizona dood. Wood had een relatie met de vrouw in kwestie. Zijn executie was de derde in Arizona sinds oktober vorig jaar en de 36ste sinds 1992.

Eerder al Ohio en Oklahoma

De mislukte executie was de derde dit jaar in de VS, na eerdere verkeerd verlopen executies in Ohio en Oklahoma. In Ohio bleef een terdoodveroordeelde bijna een half uur na het toedienen van de dodelijke injecties naar adem happen. In Oklahoma overleed een man aan een hartaanval, minuten nadat gevangenispersoneel zijn executie had stopgezet omdat de drugs niet goed toegediend waren. In Arizona wordt dezelfde drugscombinatie gebruikt als bij de executie in Ohio.

Jan Brewer, gouverneur van de staat Arizona, heeft gezegd dat er een onderzoek naar de mislukte executie komt.

    • Frank Huiskamp