Waarom de crisis toch nog ergens goed voor is (we maken minder troep)

Foto ANP

We zijn de afgelopen jaren steeds minder troep gaan maken. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de geproduceerde hoeveelheid huishoudelijk afval vorig jaar is gedaald tot vijfhonderd kilo per persoon. En dat is sinds 1996 niet zo laag geweest.

Nederlanders produceren minder afval..

Maar sinds wanneer is dat het geval? Vanaf het moment dat de economische crisis in 2007 begon. Terwijl het Binnenlands Bruto Product daalde, mensen minder te besteden hadden en bedrijven minder produceerden, werden de vuilnisbergen kleiner.

..sinds het begin van de economische crisis

Het Compendium voor de Leefomgeving, een samenwerkingsverband van gerenommeerde instituten als het CBS, het Planbureau voor de Leefomgeving en de Wageningen Universiteit, suggereert een rechtstreeks verband op zijn website:

“Er lijkt een verband te bestaan tussen de hoeveelheid afval en de ontwikkeling van de economie. In de afgelopen zestig jaar zijn een aantal periodes geweest waarin de hoeveelheid afval weinig of niet is gegroeid (o.a. oliecrisis begin jaren zeventig, recessie in de jaren tachtig).”

Maar de omvang van onze afvalberg is niet alleen afhankelijk van het  economische klimaat, laat het CBS weten. Wat ook meespeelt volgens het statistiekbureau: gemeenten doen beter hun best.

Bij steeds meer gemeenten geldt: hoe minder afval je laat ophalen, hoe minder afvalstoffenheffing je betaalt. Daarnaast stimuleren gemeenten afvalscheiding, met onder meer oranje containers voor plastic afval. En, zo constateert het CBS, vaak neemt dan ook gelijk de totale hoeveelheid afval af.

    • Yordi Dam & Anna Vossers