Nederlanders bouwen Madonna met kind van afval

Het grote Jezusstandbeeld in Rio de Janeiro krijgt tijdens de Olympische Spelen van 2016 concurrentie van een standbeeld van een moeder die haar kind de borst geeft. Deze ‘Plastic Madonna’ is niet van steen, maar van gerecycled plastic zwerfvuil. Dat is tenminste het doel van Stichting Klean, de Nederlandse organisatie die achter de bouw zit.

Het liggende beeld zal worden geprint met de grootste 3D-printer van Europa en moet twintig meter lang worden. Plastic zwerfvuil levert „de grootste bijdrage aan de plastic soep”, aldus de stichting, die het zwerfvuilprobleem wil oplossen „door zoveel mogelijk mensen dagelijks één stukje zwerfvuil op te laten ruimen”.

Het project leunt op participatie: per provincie kunnen mensen vanaf maart 2015 plastic zwerfvuil inleveren in een speciale opslagplek. 12 september is de aftrap van het project, in de buurt van het Amsterdamse centraal station. Later gaat het moederbeeld, dat in twaalf delen in Nederland wordt geprint– elk deel door één provincie – naar Rio. De baby wordt in Rio met daar verzamelde PET-flesjes gemaakt.

Voor die tijd wordt een kleine Madonna gemaakt, met scholen in Amsterdam-Noord, die op 5 september gepresenteerd moet worden tijdens de Wereld Haven Dagen in Rotterdam. (plasticmadonna.com)

    • Judith Laanen