Voormalig chef inlichtingendienst Venezuela gearresteerd op Aruba

Oranjestad, de hoofdstad van Aruba. Foto ANP / Lex van Lieshout

Hugo Carvajal is vanavond gearresteerd op Aruba. Het voormalige hoofd van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst wordt door de Verenigde Staten gezocht voor drugsmokkel.

Dat liet de regering in Venezuela in een korte en afkeurende verklaring weten, meldt persbureau Reuters. Carvajal was op Aruba om diplomatieke redenen. Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt zich uit tegen de arrestatie:

“De overheid verwerpt de illegale en willekeurige arrestatie van deze Venezolaanse diplomatieke ambtenaar. Venezuela heeft alle diplomatieke processen in gang gezet om deze grove schending van internationaal recht te corrigeren.”

Volgens plaatselijke media was Carvajal op Aruba om als consul-generaal van Venezuela geïnstalleerd te worden. Venezolaanse president Nicolás Maduro was nog in afwachting van goedkeuring van de Nederlandse regering.

Venezuela beschuldigt daarom de Nederlandse autoriteiten ervan betrokken te zijn bij de arrestatie van Carvajal. In de vanavond uitgevaardigde verklaring waarschuwt het Nederland om Carvajal los te laten om een verslechtering in de relatie tussen de twee landen te voorkomen. De voormalig chef van de inlichtingendienst - in de periode 2004-2009 onder wijlen Hugo Chavez - wordt naar verwachting vanavond al naar de Verenigde Staten gevlogen. Hij wordt gezocht voor drugshandel en steun aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

    • Hans Klis