VN stuurt hulpgoederen Syrië in zonder toestemming Assad

Medewerkers van de Rode Halve Maan en de Verenigde Naties delen zakken meel en voedsel uit aan inwoners van Homs tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren, 12 februari 2014. Foto ANP

Een konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties is de Turkse grens overgestoken naar Syrië, meldt de organisatie. De VN doet dit echter zonder toestemming van de regering van president Bashar al-Assad.

Het gaat om negen vrachtwagens die via de Turkse grensovergang bij Bab al-Salam Syrisch grondgebied zijn binnen gestoken. Het konvooi transporteert onder andere voedsel en middelen om water te zuiveren naar belegerde gebieden, meldt persbureau Reuters.

‘Humanitaire hulp als oorlogstactiek’

De beslissing om hulp te bieden zonder toestemming komt na beschuldigingen van Ban Ki-moon dat zowel de Syrische overheid als oppositiestrijders humanitaire hulp inzetten als een “oorlogstactiek”. De secretaris-generaal eiste vandaag tijdens een zitting van de Veiligheidsraad dat de strijdende partijen burgers die verlegen zitten om humanitaire hulp daar onbeperkte toegang toe moeten geven.

‘Assad en oppositiestrijders blokkeren hulp in Syrië’

Tien dagen geleden nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan die het mogelijk maakt hulpgoederen te vervoeren via vier grensplaatsen in Turkije, Irak en Jordanië. Damascus waarschuwde dat het dergelijke konvooien op Syrisch grondgebied zou zien als vijandig.

Ban benadrukte dat het bieden van hulp aan de 4,7 miljoen mensen in moeilijk te bereiken gebieden “extreem moeilijk” is, schrijft AP. Volgens hem schendt de regering van Assad “internationale humanitair recht” op zeer grove manier door de aanvoer van medicijnen en andere medische hulpgoederen tegen te houden. Daarnaast zei Ban dat ook militante groeperingen in het oosten van Syrië, met name de strijders van IS, alle toegang blokkeren voor humanitair en commercieel verkeer.

    • Hans Klis