Verrassing: het gaat íets beter met TomTom

Foto ANP

TomTom heeft afgelopen kwartaal iets beter gepresteerd: de omzet steeg van 250 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 252 miljoen euro. Ook de winst steeg behoorlijk. Vorig jaar was die in het tweede kwartaal 8 miljoen, nu 9 miljoen euro. TomTom heeft als gevolg van de positief uitvallende cijfers zijn omzetverwachting voor dit jaar iets verhoogd.

De groei voor TomTom kwam vooral uit de tak ‘Telematics’, dat zich op navigatiesystemen voor bedrijven richt. Daar steeg de omzet met 29 procent. De verkoop van navigatiekastjes, nog steeds de grootste inkomstenpost voor het bedrijf, nam wel weer licht af - met 2 procent naar 169 miljoen euro. De inkomsten uit het direct verkopen van navigatiekastjes lopen al een aantal jaar terug.

Vorig jaar nog flinke winstdaling

De goed uitvallende omzet en winst voor TomTom is daarom een verrassing. Sinds 2007 ging het slecht met het bedrijf doordat de verkoop van navigatiesystemen, waar het bedrijf groot mee werd, sterk daalde vanwege gratis alternatieven. Vorig jaar daalde de winst nog van 129 miljoen naar 20 miljoen euro.

De markt voor navigatie lijkt nu te stabiliseren. Bovendien heeft TomTom andere manieren gevonden om geld te verdienen, waaronder sporthorloges.

De omzetverwachting is door de positief uitgevallen cijfers bijgesteld van 900 naar 925 miljoen euro voor dit jaar.

    • Anouk van Kampen