Vanmiddag komen 74 kisten naar Nederland

Militairen dragen op vliegbasis Eindhoven kisten met daarin de lichamen van slachtoffers van de vliegramp.
Militairen dragen op vliegbasis Eindhoven kisten met daarin de lichamen van slachtoffers van de vliegramp. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vanmiddag komen twee vliegtuigen met 74 kisten met slachtoffers van vlucht MH17 aan op vliegbasis Eindhoven. Er vindt een soortgelijke ceremonie plaats als die van gistermiddag bij het in ontvangst nemen van de lijkkisten.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Vanuit Charkov vertrekken rond het middaguur 2 vliegtuigen (Austr. en Ned.) met 74 kisten naar Nederland om de lichamen te identificeren.

Het schema van gisteren wordt herhaald tot de laatste slachtoffers vrijdagmiddag in Nederland arriveren. Het verschil is dat de volgende ceremonies niet door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte worden bijgewoond. Leden van het kabinet en nabestaanden zijn wel aanwezig.

De eerste veertig kisten arriveerden gistermiddag in Eindhoven met een C-13- Hercules transportvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht en een Australische Boeing C-17 Globemaster. Nadat de Last Post ten gehore was gebracht werd een minuut stilte in acht genomen.

Militairen van alle krijgsmachtdelen droegen de kisten op de schouders uit de vliegtuigen. De draagploegen zetten ze vervolgens in gereedstaande rouwauto’s. Daarna vertrekt de stoet, onder begeleiding van een escorte van de Koninklijke Marechaussee, naar Hollandsche Rading bij Hilversum. Daar worden op de Korporaal van Oudheusden kazerne de komende tijd de stoffelijke resten geïdentificeerd. Inmiddels plaatsten vele medelevende Nederlanders al bloemen bij de kazernepoort.

Ministerraad bijeen op Catshuis

Gisteravond kwam de ministerraad bijeen om te praten over de vliegramp in Oekraïne en over ‘de volgende fase in de verwezenlijking van de hoofddoelstellingen van het kabinet bij de aanpak van de nasleep van de ramp’. De ministers hebben onder meer gesproken over de terugkeer van alle slachtoffers, helderheid over de toedracht van de crash en het vervolgen en opleggen van straffen aan de daders, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Mogelijk een politiemissie naar Oekraïne

De Nederlandse overheid sluit niet uit dat de Nederlandse politie onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne gaat. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wordt er aan diverse opties gewerkt om de doelstellingen van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te realiseren.

Bedoeling van een dergelijke missie is om de rampplek veilig te stellen voor verder onderzoek naar de ramp. Degenen die naar het gebied gaan, moeten onderdeel zijn van een internationale coalitie van landen die getroffen zijn door de ramp. Het kan gaan om politieagenten of militairen. De resolutie in de Veiligheidsraad werd maandag aangenomen. Daarin wordt onder meer het neerhalen van het vliegtuig veroordeeld en vrije toegang tot de rampplek geëist.

Timmermans en Bishop onderweg naar Kiev

Australië zal koste nog moeite sparen om de rampplek van de vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne veilig te stellen. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julia Bishop vandaag gezegd. Bishop reist vandaag met haar ambtgenoot Frans Timmermans af naar Kiev om het veiligstellen van de rampplek te bespreken met de Oekraïense regering.

Geen geknoei met recorder zwarte doos

Met de cockpitvoicerecorder van het ramptoestel van Malaysia Airlines is niet geknoeid. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren. De zwarte doos is weliswaar beschadigd, maar het deel dat de gespreksgegevens van de rampvlucht bevat is intact. De gegevens worden nu in Londen onderzocht.