Gesloten liveblog

40 ongewapende marechaussees naar Oekraïne, tweede rouwstoet gearriveerd

Een week geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om. Sinds gisteren keren de eerste slachtoffers terug naar Nederland. Ook vandaag houden we de gebeurtenissen rond de vliegramp bij in een liveblog. De ontwikkelingen van gisteren, op de dag van nationale rouw, zijn hier terug te lezen.

Ter afsluiting

Wij sluiten dit liveblog nu af. Het was vandaag de dag dat 74 kisten uit Charkov op het vliegveld van Eindhoven arriveerden. Het was ook de dag dat premier Rutte aankondigde dat er veertig marechaussees naar Oekraïne gaan.

De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag op een rij

 • Het aantal slachtoffers is bijgesteld van 193 naar 194. Eén van de slachtoffers had zowel de Duitse als de Nederlandse identiteit.
 • Nederland stuurt veertig marechaussees naar Oekraïne om te helpen bij de zoektocht naar de slachtoffers van de MH17. Zij zullen ongewapend hun werk doen.
 • Vandaag zijn 74 kisten uit Oekraine naar Eindhoven gevlogen. Rond kwart voor vier kwam het eerste vliegtuig aan, waarna dezelfde ceremonie als gisteren werd gehouden. Toen de rouwstoet naar Hilversum reed, stonden er weer honderden mensen langs de weg om de laatste eer te bewijzen.
 • Minister Timmermans is vandaag in Oekraïne aangekomen. Hij ondertekende het memorandum waardoor Nederland de leiding krijgt over het onderzoek naar de ramp met de MH17. Morgen zal hij naar Charkov afreizen om de laatste vlucht met kisten naar Eindhoven bij te wonen en betrokkenen een hart onder de riem te steken
 • De identificatie van de slachtoffers in Hilversum kan weken, zelfs maanden duren. Familieleden zullen bij een match als eerste worden ingelicht, zo meldde de politie vanmiddag.
 • In Brussel hebben vertegenwoordigers van de 28 EU-lidstaten besloten om vijftien Russische personen en achttien ‘entiteiten’ op de sanctielijst te zetten. De helft van die entiteiten zouden bedrijven zijn. Over sectorbrede sancties (Fase 3-sancties) wordt morgen verder onderhandeld. Er zou gedacht worden aan de Russische bankensector, die er niet goed voor staat.
 • De tweede zwarte doos, met de vluchtgegevens, is intact. Gisteren was dat ook al het geval bij de voicerecorder van de MH17. De gegevens van beide zwarte dozen worden de komende paar weken geanalyseerd.

Wat nu?

 • Morgen arriveren rond 16.00 wederom twee vliegtuigen. Zij zullen zo'n zeventig kisten uit Oekraïne overbrengen.
 • De Tweede Kamer zal vanaf 10.00 in debat gaan over de ramp. Premier Rutte zal daarbij aanwezig zijn, net als minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.
 • De vertegenwoordigers van de EU overleggen verder over sancties tegen Rusland.

Kabinet bereidt nationale herdenking voor

Uit een brief die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat er voorbereidingen worden getroffen voor een nationale herdenking. Wanneer die gaat plaatsvinden, is vooralsnog niet bekend.

Morgen ongeveer zeventig kisten naar Nederland

Naar verwachting arriveren morgen zo'n zeventig kisten op het vliegveld van Eindhoven, aldus persbureau Novum. De vliegtuigen worden net als gisteren en vandaag rond 16.00 uur verwacht.

De aankomst zal gepaard gaan met een ceremonie. Namens het kabinet zullen daar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bij aanwezig zijn.

Maandag internationaal overleg over strafrechtelijk onderzoek

Maandag wordt er in Den Haag een overleg gehouden over het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met de MH17. De getroffen landen en Oekraïne zullen dan praten over een 'zo intensief mogelijke samenwerking', aldus RTL. Er is al een Nederlandse officier van justitie naar Kiev afgereisd voor een oriënterend onderzoek.

Politie: bedankt voor opvolgen veiligheidsadviezen

Twitter avatar Politie Politie Nederland Keek u naar de colonne #MH17 vandaag? Dank u voor het opvolgen van veiligheidsadviezen om bij te dragen aan een veilig en waardig vervoer.

Twitter avatar RTLNieuwsnl RTL Nieuws MH17 dag 7: Opnieuw indrukwekkend ontvangst slachtoffers en marechaussees naar Oekraïne http://t.co/AMkKo7vOdO http://t.co/BrlxSQOxl8

Zesduizend mensen herdenken in Amsterdamse kerken

Zesduizend mensen hebben vanavond een van de ruim 75 kerken in de regio Amsterdam bezocht om de slachtoffers van de ramp met de MH17 te herdenken. Dat meldt de Protestante Kerk Amsterdam aan Novum. Zowel katholieke als protestantse kerken openden tussen 19.00 en 20.30 hun deuren. Om 20.00 werden alle kerkklokken geluid.

VRT-journaliste Sabine Vandeputte:

Twitter avatar SabineVdputte Sabine Vandeputte 75 kerken in Amsterdam zetten vanavond de deuren open, precies 1 week na de ramp klokkengeluid over de hele stad. http://t.co/JwR6a2mmmU

Beelden van de aankomst van de tweede rouwstoet in Hilversum

Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Foto ANP/Jerry Lampen

Persconferentie Rutte: veertig marechaussees naar Oekraïne

De belangrijkste punten uit de persconferentie van premier Rutte:

 • Twee Nederlandse experts zijn nu naar de plaats ramp, en uit Charkov vertrekken morgen nog eens zeven onderzoekers, zaterdag ook zeven en zondag ook zeven. Zij krijgen ondersteuning van 40 marechaussees die hen gaan helpen. De marechaussees zijn niet bewapend.

  "Het is niet mogelijk om in het gebied bewapend werk te doen."

  En:

  "De marechaussee is er niet om te schieten. Ze zijn er niet voor beveiliging, maar om te helpen met het vinden van de slachtoffers van deze ramp."

  Eventueel krijgen zij hulp van de OVSE. Om de veiligheid van de Nederlanders te waarborgen wordt 'nauw samengewerkt' met de veiligheidsdiensten. Over een deal met lokale krijgsheren wilde de premier geen uitspraken doen.

Twitter avatar obk Olaf Koens Zonder wapens. De grote vraag is of er een deal is met de rebellen.

 • Dat er eerder geen Nederlandse onderzoekers waren, maar wel Maleisiërs, heeft te maken met dat alle slachtoffers zo snel mogelijk naar Nederland moesten worden gebracht. Iedereen moest dus daarvoor worden ingezet.
 • Het kabinet werkt aan aantal opties om een 'stabielere omgeving' te creëren voor het terugbrengen van alle slachtoffers. Vandaar een brief aan de Tweede Kamer om te helpen bij het uitvoeren van de VN-resolutie van maandag.
 • Over het aantal slachtoffers: er zijn nu 203 bodybags. Dat zegt echter niks over de precieze aantallen slachtoffers, aangezien er verder forensisch onderzoek voor nodig is.

Tweede rouwstoet is gearriveerd

De tweede rouwstoet met de 74 kisten die eerder vandaag uit Oekraïne werden overgebracht, zijn aangekomen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Twitter avatar drsanjaygupta Dr. Sanjay Gupta spontaneous applause from thousands as the procession now arrives at hilversum military base #mh17 http://t.co/OZogDuHSr9

Volgens de VS levert Rusland nog zwaardere raketten

De VS beweren over bewijs te beschikken dat Rusland 'heavier and more powerful' raketlanceerinstallaties wil leveren aan de separatisten in Oost-Oekraïne, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover Reuters. Daarnaast zou er ook bewijs zijn dat Russische artillerie doelwitten in Oekraïne bestookt.

The Economist: pak Poetin aan met meer sancties

Het gezaghebbende blad The Economist heeft een fel opiniestuk gepubliceerd over Poetin. Hij is een bedreiging en moet daarom aangepakt worden. Hij zou dan ook uit alle overlegclubs moeten worden gegooid en harde sancties opgelegd krijgen, aldus het Britse tijdschrift:

Enough. The West should face the uncomfortable truth that Mr Putin’s Russia is fundamentally antagonistic. Bridge-building and resets will not persuade him to behave as a normal leader. The West should impose tough sanctions now, pursue his corrupt friends and throw him out of every international talking shop that relies on telling the truth. Anything else is appeasement—and an insult to the innocents on MH17.

Ondertussen in Brussel: geen nieuwe sancties Rusland

In Brussel is wederom geen overeenstemming bereikt over zogenaamde Fase 3-sancties die sectoren van de Russische economie kunnen raken, aldus Peter Spiegel van de Financial Times. Morgen wordt er weer verder gepraat:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel The #EU ambassadors meeting finally breaks. No decision on "phase three" sanctions, but meeting again tomorrow. And maybe Mon. And Tues.

Het overleg met de delegaties uit de EU-landen heeft acht uur geduurd. Daarbij zijn wel een 33 namen op de sanctielijst geplaatst. Het gaat hier om vijftien personen en achttien zogenaamde entiteiten. Zij komen op de lijst te staan omdat ze onrust zouden hebben gestookt in Oekraïne. Wie er op de lijst staan, is nog niet bekend. Volgens ingewijden zou de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov één van de namen zijn.
Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel #EU translated: we put a few names on sanctions list, can now go after Putin "cronies", but no decision on "phase 3" http://t.co/6VTfz83OZJ

Persconferentie premier Rutte vanavond

Om 20.15 geeft premier Rutte een persconferentie over de stand van zaken rondom de crash met de MH17.

Timmermans zegt nog niks over politiemissie

Minister Timmermans wil niet vooruitlopen op een politiemissie in Oekraïne in VN-verband.
"Wat we vandaag hebben gedaan is met alle betrokken partijen waarmee we spreken kijken hoe Nederland als leider van het onderzoek eraan kan bijdragen dat alle stoffelijke resten terugkomen. Wat daar precies voor nodig zou kunnen zijn, is in beweging omdat de situatie ter plekke verandert."

Wederom veel mensen langs de weg

Twitter avatar GHoevenaars G. Hoevenaars Viaduct bij Everdingen stroomt langzaam vol in afwachting van rouwstoet http://t.co/JnyGzvC0kP

Twitter avatar LexHVNL @LexHVNL Hier langs de A2 bij Geldermalsen staan tientallen mensen te wachten tot de rouwstoet voorbij komt. #hvnl #MH17 http://t.co/nCWhk7GKvx

Persconferentie Timmermans: lof voor Oekraïense regering

Minister Timmermans was vol lof over de houding van de Oekraïense autoriteiten tijdens de persconferentie:

Ik heb veel bewondering voor de manier waarop de Oekraïense regering dit heeft afgehandeld, alsmede de behulpzaamheid van de OVSE. Zonder hen hadden wij niet die ceremonie kunnen houden.

En:

"Australië en Nederland zullen er alles aan doen om alle stoffelijke resten terug te laten komen."

Morgen reist Timmermans af naar Charkov, waar de kisten staan met de stoffelijke resten van de slachtoffers. Hij zal aanwezig zijn bij het vertrek van de vliegtuigen die naar Eindhoven vliegen.

Colonne is op weg

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat De colonne met slachtoffers #MH17 is Eindhoven gepasseerd en rijdt richting ‘s-Hertogenbosch.

Persconferentie minister Timmermans

Minister Frans Timmermans zal zo meteen een persconferentie houden in Kiev naar aanleiding van het overleg met de Oekraïense regering. De persconferentie is live te volgen bij RTL.

Ondertussen in Charkov

NRC-correspondent Tijn Sadée is in Charkov, waar een herdenkingsdienst wordt gehouden:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Photo exposition and memorial concert #MH17 in Kharkiv now, with Lenin in the background http://t.co/WdCEv99HcG

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Foto's worden opgehangen in Charkov waar zometeen het Symfonieorkest een concert brengt voor slachtoffers #MH17 http://t.co/ildvAWhxAq

Ook tweede zwarte doos intact

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid bevat de recorder met vluchtdata 'valide gegevens'. De zwarte doos was weliswaar beschadigd, maar het deel waar de gegevens op staan is nog steeds intact. De gegevens worden nu geanalyseerd.

Gisteren bleek ook de andere zwarte doos, met opnames van de piloten, intact te zijn.

Geen verlof dit weekend voor militairen

Militairen van de Luchtmobiele Brigade mogen dit weekend niet op verlof. Ze moeten op de kazernes in Schaarsbergen en Assen blijven. Een woordvoerder van het crisisteam van het kabinet laat weten aan de NOS dat de terugkeer van alle slachtoffers van de vliegramp en het onderzoek naar de oorzaak prioriteit heeft.

"Zo worden bijvoorbeeld ook mensen geconsigneerd zodat direct gehandeld kan worden mocht daartoe aanleiding zijn. In dit geval betekent het dat militairen zich beschikbaar moeten houden en niet op verlof kunnen. Dit maakt standaard deel uit van een planningsproces."

Het kabinet werkt mogelijk aan de voorbereiding van een politiemissie naar het rampgebied. Mocht dit inderdaad doorgaan dan zal daar begin volgende week een Kamerdebat over kunnen plaatsvinden en dient de volledige Tweede Kamer terug te komen van reces, meldt RTL Nieuws. Een klein deel van de Kamer keert morgen terug al voor het Kamerdebat over de ramp.

Premier Oekraïne afgetreden

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft zojuist zijn ontslag aangekondigd. Dat heeft niets te maken met de vliegramp, voor zover nu bekend, maar we melden het hier toch even. Het ontslag van Jatsenjoek volgt nadat twee partijen uit de regeringscoalitie zijn gestapt. Zijn opstappen komt op het moment dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in Kiev is om met zijn Australische collega Julie Bishop en de Oekraïense regering het vervolg van het onderzoek naar de vliegramp te bespreken.

De Oekraiense president Petro Porosjenko schudt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de hand. Naast hem de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop. Foto AFP / Mykola Lazarenko

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken schudt zijn Australische collega Julie Bishop de hand op de Nederlandse ambassade in Kiev. De Nederlandse ambassadeur Kees Klompenhouwer (derde van rechts) kijkt toe. Foto AFP / Sergei Supinsky

Rouwstoet rond 19.00 richting Hilversum

Volgens de NOS zal de rouwstoet van 74 wagens tussen 19.00 en 20.00 richting Hilversum gaan. De politie en Rijkswaterstaat doen een gezamenlijke oproep om goed op te letten als de stoet voorbijrijdt:

 1. stop niet op de rij- en vluchtstroken van de snelweg
 2. stap niet uit je voertuig
 3. steek de snelweg niet over
 4. ga niet langs de snelweg staan

Twitter avatar Politie Politie Nederland Rouwstoet slachtoffers #MH17 rijdt zo naar Hilversum #A2 #A27. Let op veiligheid, lees onze tips! https://t.co/F5AZQjiTf5

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Donderdag opnieuw vervoer slachtoffers vliegramp via A2 en A27 http://t.co/dI1TbpHgvq

Lezersvraag: worden alle lichaamsdelen eerst verzameld voor de familie ze kan ontvangen?

Het is bekend dat nog niet alle lichaamsdelen zijn geborgen. Stel een geïdentificeerd lichaam mist een ledemaat, krijgt de familie de geïdentificeerde romp dan al nu wel terug? Of wordt gewacht totdat alle losse lichaamsdelen zijn geborgen en geïdentificeerd? Kan het zijn dat de familie nu een romp krijgt en pas over een paar maanden een voet?

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Als er maar delen van het lichaam zijn, wordt besloten in overleg met nabestaanden of ze willen wachten op meer lichaamsdelen of niet. #mh17

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Zelfde geldt voor als er meer mensen van 1 familie zijn die zijn omgekomen. Nabestaanden besluiten of ze ze per persoon of tegelijk willen

Deze vraag van Joop Wilt kwam via de mail binnen. Via NRC.nl kunnen bezoekers vandaag vragen stellen over de ramp met de MH17 en de nasleep ervan.

Oekraïne is 'zeer teleurgesteld' over verkoop marineschip aan Rusland

Oekraïne is 'zeer teleurgesteld' over het doorgaan van de verkoop van een Frans marineschip aan Rusland. Dat zegt president Petro Porosjenko vandaag.

"Dit is geen kwestie van geld, industrie, of banen. Het gaat om waarden."

Het schip van de hypermoderne Mistral-klasse is een helikoptercarrier, die gebruikt kan worden voor het uitvoeren van invasies. Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne is de verkoop van dergelijk materieel aan Rusland zeer controversieel.

Lezersvraag: Krijgen de nabestaanden hun geliefde(n) nog te zien? Of kan dat niet meer?

Deze vraag van Leonie Zwiers kwam via Facebook binnen. NRC-redacteur Bart Funnekotter was vandaag bij de persconferentie over de identificatie van de slachtoffers van de ramp:

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter De Bruijn: iedereen die dat wil kan afscheid nemen met open kist. We bereiden dat eerst voor met foto en gesprek familierechercheurs. #mh17

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter De Bruijn: een dichte kist geeft op termijn meer trauma's dan een open kist. #mh17

Via NRC.nl kunnen bezoekers vandaag vragen stellen over de ramp met de MH17 en de nasleep ervan.

Vliegtuigen komen aan op vliegveld Eindhoven

De eerste vlucht met slachtoffers van de ramp van de MH17 is nu geland op het vliegveld van Eindhoven. Er zullen 74 kisten aankomen.

Net als gisteren zal ook vandaag de aankomst gepaard gaan met een ceremonie. Namens het kabinet wonen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). In tegenstelling tot gisteren zijn koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte vandaag niet aanwezig.

OVSE kan 'redelijk ongestoord' werken

Het team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kan 'redelijk ongestoord' werken op de rampplek van de MH17. Dat zegt de organisatie vanmiddag tijdens een telefonische persconferentie in Oekraïne. Bewapende separatisten begeleiden het team; volgens een woordvoerder van de OVSE zijn zij mee om de experts te beschermen. Het team neemt foto's en brengt de rampplek in kaart.

Dit is een ander onderzoek dan het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Een woordvoerder tegenover Novum:

"De mensen die daar zijn maken geen deel uit van ons onderzoeksteam. Wij hebben nog steeds geen waarborgen gekregen dat het veilig genoeg is in het rampgebied."

Persconferentie politie aan de gang

Op dit moment is een persconferentie bezig van de politie over de vliegramp en de identificatie van de slachtoffers, live te volgen bij de NOS. NRC-redacteur Bart Funnekotter is aanwezig bij de persconferentie, waarbij meer dan 200 experts zijn, waarvan 80 uit het buitenland.

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Stand van zaken op dit moment: familierechercheurs in alle landen bezig met verzamelen informatie: foto's en beschrijvingen lichamen

 • Direct na de ramp op donderdag zijn al tachtig agenten aan de slag gegaan als familierechercheur. Zij zullen de families inlichten als er een identificatie heeft plaatsgevonden. De families worden altijd als eerste ingelicht.
 • Als er een match is tussen de beschrijving en het forensisch onderzoek, wordt die eerst voorgelegd aan een internationale board.
 • Er wordt eerst gekeken naar vingerafdrukken, daarna de beschrijving van het lichaam, zoals tatoeages. Daarna volgt het DNA en gebitsgegevens van de tandarts. Daarna volgt nog een vijfde stap, waarin wordt gekeken of alle onderzoeken goed zijn uitgevoerd, de zogenaamde quality control.
 • De politie waarschuwt voor het 'CSI-complex', waarbij er snelle resultaten worden verwacht: het zal lang duren voor alle informatie compleet is. 'Hou rekening met weken, zelfs maanden', aldus de politie.
  Twitter avatar Politie Politie Nederland #MH17 'Onderzoeken duren vaak lang, rekent u op weken, misschien maanden, ivm zorgvuldigheid', zegt Patricia Zorko, politiechef land.eenheid

Onderzoeksleider Arie De Bruijn (Hoofd Landelijk Team Forensische Opsporing) leidde ook de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp bij Tripoli.

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter De Bruin leidde ook identificatie Tripoli: elke ramp is anders. Heb er geen draaiboek bij.

Neergehaalde vliegtuigen door separatisten

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa List of aircraft separatists shot down in skies over Eastern #Ukraine since late April - pic via @WSJ http://t.co/xce6nixbqT

En dan de tijd daarna

Mensen rouwen om dierbaren zoals zij hun leven leiden: elk op een andere manier. Is er iets te zeggen over de komende weken en maanden van de nabestaanden van vlucht MH17? Lees het verhaal van onze redacteur Gijsbert van Es, die het afgelopen jaar tweeënvijftig mensen sprak voor zijn rubriek ‘Het Nabestaan’, waarin mensen praten over verlies, rouw en hoe het leven verder gaat. Lees hier verder op NRC Reader.

rouw

TIME: het Westen verliest gevaarlijk spel met Poetin

Twitter avatar euromaidan ЄВРОМАЙДАН Обложка свежего @TIME http://t.co/d9qeRmdjOo

'Rampgebied wordt vanmiddag overgedragen aan NL'

NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp:

Twitter avatar gjdennekamp Gert-Jan Dennekamp De formele overdracht van het rampgebied wordt vanmiddag om vier uur getekend. Dan is Nederland verantwoordelijk voor het gebied.

Eerbetoon aan de slachtoffers

Kunstenaar Wan Ahmad Farid Ramli (23) maakt een graffititekening van de MH17 in Kuala Lumpur. Foto AFP / Mohd Rasfan

 

Foto AFP/ / Mohd Rasfan

 

Kuala Lumpur

NOS zendt aankomst Eindhoven uit

De NOS zendt vanmiddag de aankomst van de militaire transporttoestellen uit Charkov rechtstreeks uit. In een extra uitzending van 15.45 tot 18.00 uur op Nederland 1 is er aandacht voor de aankomst van de Nederlandse Hercules en de Australische C-17 met daarin zeker 74 kisten met slachtoffers van de vliegramp.

Commissie stelt nieuwe sancties tegen Rusland voor

De Europese Commissie heeft voorstellen voor verdergaande sancties tegen Rusland voorgelegd aan de lidstaten van de Europese Unie. Die zouden hier volgende week een besluit over kunnen nemen, zei een woordvoerder van de commissie vandaag.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken had de commissie dinsdag gevraagd voorstellen op te stellen voor strafmaatregelen die hele sectoren van de Russische economie zouden raken. Het zou daarbij gaan om een wapenembargo, financiële transacties en overdracht van technologie, met name in de energiesector.

Ook Russen in internationaal onderzoeksteam

Er zitten ook Russen in het internationale team dat onder leiding van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoek doet naar de oorzaak van de vliegramp, blijkt volgens persbureau ANP uit een brief van de OVV aan de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Momenteel zitten er ongeveer 25 onderzoekers in het team, die uit Oekraïne, Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk komen.

Aantal Nederlandse slachtoffers verhoogd naar 194

Het aantal Nederlandse slachtoffers van de vliegramp is met één verhoogd en staat nu op 194. Het gaat om een vrouw met de Duitse en Nederlandse identiteit. Zij reisde op een Duits paspoort en werd als Duitse opgenomen op de eerdere lijst, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een toelichting.

Rebellenleider heeft het wel degelijk gezegd

Persbureau Reuters heeft zojuist de audio van het interview met Aleksandr Chodakovski vrijgegeven. De rebellencommandant zei gisteren dat separatisten in het oosten van Oekraïne wel degelijk over een Boek-raketsysteem (SA-11-raket) beschikken. Vermoedelijk is de MH17 met een raket uit een dergelijke installatie neergeschoten. Later ontkende Chodakovski tegenover Russische media dat hij dit had gezegd.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Here it is. @Reuters releases original audio of Khodakovsky interview. Clearly says rebels had Buk http://t.co/FZ4dtnjl5A h/t @PowerVertical

Tijdens het interview met Reuters zei commandant Chodakovski dat hij had gehoord dat het Boek-systeem uit Rusland komt. De installatie zou echter weer terug zijn gestuurd om enig bewijsmateriaal weg te moffelen. Volgens de aanvoerder van het Vostok Bataljon waren de Oekraïense autoriteiten hier ook van op de hoogte:

"Ze wisten dat het BOEK-systeem bestond, en dat die naar Snezhnoye werd gebracht (tien kilometer ten westen van de rampplek). Daarnaast wisten ze dat het systeem daar ingezet zou worden, maar vervolgens provoceerden ze het gebruik van BOEK door met luchtaanvallen te beginnen op een nutteloos doelwit."

De voorpagina van WSJ vandaag:

Twitter avatar WSJ Wall Street Journal Check out our front page http://t.co/dlAUxV9OD5

Timmermans gearriveerd bij Nederlandse ambassade

Minister Timmermans is aangekomen bij de Nederlandse ambassade in Kiev, meldt RTL-journalist Koen de Regt:

Twitter avatar koenderegt Koen de Regt Minister Timmermans is gearriveerd bij NL ambassade Kiev. Liep uit auto rechtstreeks naar binnen.

Timmermans houdt vanmiddag rond 17.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie op de ambassade.

Lichamen onderweg vanuit Charkov

In Charkov werden vanochtend de doodkisten met slachtoffers van vlucht MH17 ingeladen in een Hercules op weg naar Eindhoven. Reuters / Valentyn Ogirenko

 

In Charkov is de Nederlandse Hercules opgestegen met de slachtoffers van de vliegramp.

Russell Shorto: Nederlanders rouwen op unieke manier

"Met hun aangeboren wantrouwen van ideologie, verschillen de Nederlanders opvallend van de Amerikanen in hun onderbuikreactie", schrijft historicus Russell Shorto in TIME.

When hit with a national shock, Americans will almost instinctively reach for ideology or ideals. People saw 9/11 as an assault on “freedom.” The Dutch have an innate distrust of ideology. You could relate that to World War II and their experience under Nazism, but it goes much farther back. It has something to do with being a small country surrounded by larger countries that have had long histories of asserting themselves.

[...] But one truth revealed by this tragedy is that the country is quietly becoming a melting pot, a place intricately connected to other parts of the world. The Dutch people who died on MH17 mirror their own rapidly evolving society, and remind the rest of us that our futures don’t lie in tribalism, but in expanding our connections.

Het stuk werd eerder gepubliceerd op Zocalo Public Square.

Russell Shorto

Vandaag opnieuw vervoer slachtoffers via A2 en A27

Twitter avatar Politie Politie Nederland Donderdag opnieuw vervoer slachtoffers vliegramp. Houd u hier rekening mee in het verkeer en denk aan de veiligheid! http://t.co/qpnVXV5hql

De politie en Rijkswaterstaat roepen mensen voor hun eigen veiligheid en die van anderen op om niet op de snelweg te stoppen en niet uit te stappen.

De route loopt net als gisteren vanaf Eindhoven Airport in noordelijke richting over de A2 via ’s-Hertogenbosch richting Utrecht. Vanaf knooppunt Everdingen vervolgt de colonne haar route via de A27 naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne in Hilversum.

Viva betreurt vliegtuig-doe-boek

Patricia van den Broek, adjunct-hoofdredacteur van Viva:

Twitter avatar Patriciavdbroek Patricia v/d Broek Fijn dat ie zo vaak geretweet is @VIVA_nl http://t.co/IqxWjQTRz1

Australische agenten in Londen voor missie Oekraïne

Tony Abbott op archiefbeeld. Foto AP / Rob Griffith

 

Australië heeft vijftig politieagenten naar Londen gestuurd in afwachting van een beslissing over een politiemissie naar de rampplek in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De agenten zijn al in Londen.

Abbott:

"We staan klaar om de Australische politie naar Oekraïne te sturen om te helpen de rampplek veilig te stellen, als deel van een team onder de vlag van de Verenigde Naties."

Niet alleen in Australië, maar ook in Nederland wordt gesproken over het plan om onder de vlag van de Verenigde Naties de rampplek veilig te stellen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken reist vandaag met zijn Australische ambtgenoot Julia Bishop af naar Kiev om het veiligstellen van het rampgebied te bespreken met de Oekraïense regering.

Australië

De voorpagina van The Times vandaag:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Voorpagina Times (via @hendopolis): http://t.co/dHWWcpGom5

Hoe CNN aandacht besteedde aan de herdenking

CNN-presentator Anderson Cooper was onder de indruk van de beelden gisteren:

Twitter avatar andersoncooper Anderson Cooper I have rarely witnessed a more moving event than what we saw today in the Netherlands.

Twitter avatar andersoncooper Anderson Cooper God Bless the Netherlands for how they are welcoming these people on the first part of their journey home

Süddeutsche: Nederland, een getraumatiseerd land

De Süddeutsche Zeitung schrijft vandaag:

Een dag van nationale rouw vond in Nederland voor het laatst plaats in de jaren '60. De stap van de Nederlandse overheid om de slachtoffers van de vlucht MH17 zo te herdenken was dus dringend nodig. Premier Rutte heeft de woede van zijn landgenoten onderschat.


'Gevechtsvliegtuigen niet vanuit Rusland neergehaald'

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat de raketten die gisteren twee gevechtsvliegtuigen van het Oekraïense regeringsleger neerhaalden, vanuit Rusland zouden zijn afgevuurd.

"In an attempt to mislead the public, to distract attention from the Malaysian Boeing 777 catastrophe, the fantasies of Kiev's authorities deserve inclusion in the Red Book of military aphorisms."

Pro-Russische separatisten zouden achter de aanval zitten.

De ochtendkranten

Screenshots Blendle

 

kranten

Mogelijk een politiemissie naar Oekraïne

De Nederlandse overheid sluit niet uit dat de Nederlandse politie onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne gaat. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wordt er aan diverse opties gewerkt om de doelstellingen van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te realiseren.

Bedoeling van een dergelijke missie is om de rampplek veilig te stellen voor verder onderzoek naar de ramp. Degenen die naar het gebied gaan, moeten onderdeel zijn van een internationale coalitie van landen die getroffen zijn door de ramp. Het kan gaan om politieagenten of militairen. De resolutie in de Veiligheidsraad werd maandag aangenomen. Daarin wordt onder meer het neerhalen van het vliegtuig veroordeeld en vrije toegang tot de rampplek geëist.

Onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel 'NL kan juridisch politiemissie sturen op verzoek van Oekraine, maar wil internationale steun, m.n. van Rusland' http://t.co/q3iQk8uD09

In beeld: Nederland herdenkt slachtoffers

[inbeeld]/inbeeld/2014/07/23/nederland-herdenkt-slachtoffers-vliegramp-met-vlucht-mh17/[/inbeeld]

Vanmiddag komen twee vliegtuigen met 74 lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17 aan op vliegbasis Eindhoven. Er vindt een soortgelijke ceremonie plaats als die van gistermiddag bij het in ontvangst nemen van de lijkkisten. Het schema van gisteren wordt herhaald tot de laatste slachtoffers vrijdagmiddag in Nederland arriveren. Het verschil is dat de volgende ceremonies niet door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte worden bijgewoond. Leden van het kabinet en nabestaanden zijn wel aanwezig. Lees hier ons nieuwsbericht.
Een week geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om. Sinds gisteren keren de eerste slachtoffers terug naar Nederland. Ook vandaag houden we de gebeurtenissen rond de vliegramp bij in een liveblog. De ontwikkelingen van gisteren zijn hier terug te lezen.