Strijd neemt toe, weer vliegtuigen neergeschoten

Terwijl Nederland een kleine internationale politiemacht naar de plek van de vliegtuigramp probeert te sturen, neemt de strijd tussen pro-Russische opstandelingen en het Oekraïense leger toe. In de buitenwijken van de steden Donetsk en Loegansk wordt fel gevochten. Het Oekraïense leger probeert sinds het begin van de maand terrein terug te veroveren.

Gistermiddag werden, niet ver van de grens met Rusland, opnieuw twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen uit de lucht geschoten met luchtdoelraketten. De wrakstukken zijn neergekomen in de buurt van het dorpje Saur Mogila, niet ver van de plek waar nog altijd de brokstukken van het Maleisische vliegtuig liggen.

De gevechtsvliegtuigen zouden geraakt zijn op een hoogte van 5.200 meter. Kiev stelt dat ze mogelijk zijn afgevuurd vanuit Rusland zelf. „Dit is heel professioneel gebeurd. De terroristen hebben zulke kennis niet in huis”, aldus een Oekraïense woordvoerder.

De Russische regering heeft de Oekraïense beschuldiging vanochtend afgewezen als „poging om het publiek om de tuin te leiden”.

Een van de rebellenleiders, de commandant van het Vostok-bataljon Aleksandr Chodakovski, heeft gisteren tegen het persbureau Reuters verklaard dat de separatisten wel degelijk beschikken over luchtdoelgeschut van het type dat vliegtuigen neer kan halen. Hij zei te weten dat er een installatie van het type ‘Boek’ vanuit Loegansk zou zijn ingezet. Chodakovski verklaarde dat Oekraïne op de hoogte zou zijn geweest van de aanwezigheid van de installatie en de aanval zelf zou hebben uigelokt.

Intussen komen er steeds meer berichten van wapentransporten vanuit Rusland naar het gebied dat de pro-Russische rebellen in handen hebben. Amerikaanse inlichtingenbronnen spreken van lichte wapens, tanks en geavanceerde luchtdoelsystemen.

Jonathan Eyal, defensie-expert van het Britse Royal United Services Institute, zegt vanochtend in de Financial Times dat Rusland bezig is een leger op de been in brengen op Oekraïens grondgebied. „Er bestaat feitelijk geen grens meer, Russische vrachtwagens voeren wapenmaterieel aan alsof het gebied midden in Rusland ligt”, aldus Eyal.