The Knick verlegt de medische grens

‘We leren meer in de afgelopen vijf jaar over het menselijk lichaam dan in de afgelopen 500 jaar’. Leergierigheid, daar draait het om in The Knick, geregisseerd door Steven Soderbergh en met in de hoofdrol Clive Owen (The Bourne Identity, King Arthur). De nieuwe HBO-serie speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw – een periode met hoge sterftecijfers. Het verhaal draait om het New Yorkse Knickerbocker Hospital waar, in een tijd zonder toegang tot antibiotica, de grenzen van de medische wetenschap worden verlegd. De sfeer in de serie doet sterk denken aan de duistere opnames uit Carnivàle (2003), een tv-serie over een rondreizende freakshow in de VS ten tijde van de Grote Depressie. Deze HBO-serie werd vanwege de ingewikkelde verhaallijnen en excentrieke personages door sommige critici afgedaan als ‘weird’ en zelfs ‘saai’. Het zal interessant zijn hoe The Knick door de kijker wordt opgepikt. Opvallend is dat, voor de eerste uitzending op 9 augustus, Soderbergh al te horen kreeg dat hij een tweede seizoen mag maken. Misschien dat freaks in een primitief ziekenhuis het wel goed doen? Clive Owen, die de briljante, aan drugs verslaafde chirurg John W. Thackery speelt, is in ieder geval overtuigend. Je ziet hem liever niet met een scalpelmesje in de hand.

    • Rosan Hollak