Rode groene wijn

Kijk nu toch eens. Een importeur die zelf de pen ter hand heeft genomen om zijn wijn nu eens zonder clichés toe te juichen zoals bijna alle anderen dat wel doen. Moet een fan zijn van Auberon Waugh, de zoon van Evelyn ‘Brideshead Revisted’ Waugh, die over wijn schreef voor het Engelse Tatler en Harper’s & Queen. Op het achterplat van het nog slechts antiquarisch te verkrijgen boek Waugh on Wine staat:

‘My own feeling is that wine-writing should be camped up: the writer should never like a wine. He should be in love with it; never find a wine disappointing but identify it as a mortal enemy, an attempt to poison him.

Bizarre and improbable side-tastes should be proclaimed: mushrooms, rotting wood, burned pencils, condensed milk, sewage, the smell of French railwaystations or ladies’ underwear – anything to get away from the accepted list of fruit and flowers.

I am not sure it helps much, but it is much more amusing to read.’

En ook importeur Andere Wijn importeert niet alleen Andere Wijn, hij schrijft er op een Andere Manier over. In ieder geval wel over deze Vilacetinho, vinho verde tinto. (Andere Wijn; € 9,00)

‘Rode Vinho Verde. In Nederland een zeldzaamheid. Geen doordeweekse allemansvriend. Studiemateriaal voor de avontuurlijke wijndrinker. We koelen de fles en schenken hem in. We noteren vlierbessen en de zachte leerlucht van een nieuwe schooltas. Bij de eerste slok valt de pen van schrik uit onze hand.

Felle koolzuur attaqueert de tong. Piepjonge bessen en zure kersjes vallen aan over de flanken. Hulptroepen van kruidige kardemom en pittige tannine dwingen ons tot overgave. Verrast en ook een beetje beduusd pakken we de pen weer op, noteren 10,5% alcohol en de wijn-spijstip van de Portugezen zelf: bij gegrilde kruidige worstjes. Geen jaartal op de fles want vinho verde wordt altijd jong gedronken, maar neem maar van ons aan dat het 2012 is.’

Heb ik daar dan nog wat aan toe te voegen? Zekers. Ik denk dat we inmiddels al een oogstjaar zijn opgeschoven. En die is erg lekker.

Helemaal met dit weer.