Rafal Majka wint zwaarste rit in Pyreneeën, Nibali blijft in geel

Foto AP

Rafal Majka heeft de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. De Pool van Tinkoff-Saxo kwam gisteren solo over de finish op de slotklim. Het is zijn tweede ritzege deze Tour. Geletruidrager Vincenzo Nibali was zijn belangrijkste rivalen opnieuw de baas en finishte als derde, achter de Italiaan Giovanni Visconti.

Majka kreeg nog wel een lichte straf opgelegd nadat hij zich tijdens een beklimming had afgeduwd van een motor. De renner had daar licht voordeel van en kreeg een minieme boete van 41 euro. Hij krijgt daarbovenop ook tien seconden straftijd en moet vijf punten voor de bolletjestrui inleveren.

Een dag na de langste etappe van deze Tour stond de kortste rit op het programma. Op de route lagen echter vier pittige cols. Op de eerste klim, de Col du Portillon, koos Joaquim Rodriguez de aanval. De Spanjaard zette daarmee een omvangrijke kopgroep op poten, waar Mollema en Jurgen Van den Broeck toe behoorden.

Aan de voet van de Peyresourde leek Vasil Kirijenka aan een kunststukje te beginnen. De Wit-Rus nam in rap tempo afstand, maar kreeg op de volgende klim een inzinking. Hoewel de groep met geletruidrager Vincenzo Nibali daarna snel dichterbij kwam, bleven twee renners de Italiaan van Astana voor.

Majka bleek zijn race uitstekend te hebben ingedeeld. Hij achterhaalde de eerder weggesprongen Visconti in de laatste kilometers en soleerde naar de overwinning. De Pool, die tevens zijn leidende positie in het bergklassement verstevigde, was zaterdag ook al de beste in een bergrit. Mollema finishte uiteindelijk als achtste op 1.12 minuut. (Novum)