Gebruik inlichtingen uit buitenland toegestaan

Nederland mag gebruik blijven maken van inlichtingen, verzameld door buitenlandse diensten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald. Ook het feit dat buitenlandse inlichtingendiensten die informatie mogelijk verkrijgen via methoden die voor Nederlandse diensten verboden zijn, is daarvoor geen beletsel. Burgers tegen Plasterk – een gelegenheidscoalitie van journalisten, advocaten en privacyorganisaties – eiste in de rechtszaak dat Nederlandse inlichtingendiensten stoppen met het gebruik van gegevens die via het buitenland zijn verkregen. Volgens een van de eisers, Bart Nooitgedagt, geeft de rechtbank nu een vrijbrief aan de staat om data van burgers te verzamelen, zonder enige rechtsbescherming daartegen. Burgers die toch tegen een inbreuk op hun privacy beschermd willen worden, kunnen zelf een zaak indienen.