Premier Oekraïne biedt ontslag aan

De Oekraiense premier Arseni Jatsenjoek heeft zojuist zijn ontslag aangekondigd. Het ontslag volgt nadat twee partijen uit de regeringscoalitie zijn gestapt.

Pravda

. Groisman was hiervoor vice-premier onder Jatsenjoek.

Jatsenjoek trad eerder vandaag af omdat het parlement door het vertrek van twee partijen uit de regering niet langer meer kan functioneren. Zo is het niet meer in staat om een aantal wetten door te voeren die zeer nodig zijn:

“Wat kunnen we doen als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd kan worden over wetten, soldaten geen geld krijgen, dat er geen geld is om geweren te kopen en dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen?”

Volgens Reuters zou de regering uit elkaar zijn gevallen door problemen met de begroting. Wetsvoorstellen op het gebied van energie en het verhogen van het defensiebudget kwamen niet door het parlement. Volgens Reuters was dit de directe aanleiding voor Jatsenjoek om op te stappen.

Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink To complicate matters:deskundige Oekr premier Jatsenjoek stapt op wegens ‘blokkeren regeringsinitiatieven’ door parlement.elections 28 sept.

Jatsenjoek haalde hard uit naar het parlement en waarschuwde de parlementariërs dat ze de steun dreigen te verliezen van de aanhangers van de Maidan-revolutie, die Oekraïne op een pro-Europese koers zette.

“De geschiedenis zal ons niet vergeven.”

De nationalistische Svoboda-partij en de UDAR van voormalig bokser Vladimir Klitsjko stapten eerder al uit de coalitie. Het is nu aan die partijen om te bepalen wie de interim-premier wordt tot de volgende verkiezingen.

Twitter avatar maxseddon max seddon PM Arseny Yatsenyuk & the entire Ukrainian government just resigned out of the blue. Sounds like there’s major infighting behind the scenes.

President Porosjenko liet eerder weten dat de bevolking een nieuwe regering wil, gezien de opiniepeilingen. Hij juicht het opstappen van de twee partijen dan ook toe.

    • Philippus Zandstra