Nokia maakt winst, na verkoop mobieltjes aan Microsoft

Foto ANP

Ondanks een fors teruglopende omzet heeft Nokia vorig kwartaal veel meer winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg tussen april en juni naar 284 miljoen euro, maakte Nokia vanochtend bekend. In 2013 was dat nog twaalf miljoen euro.

Topman Rajeev Suri zei dat de resultaten “de kracht tonen van het bedrijf vandaag de dag”. Het Finse bedrijf verkocht zijn slecht lopende mobiele telefoondivisie eind vorig jaar aan Microsoft.

De inkomsten van het bedrijf daalden echter met zeven procent in vergelijking met vorig jaar. Nokia - dat zich tegenwoordig richt op netwerkinfrastructuur en navigatiediensten - verdiende vorig kwartaal iets meer dan 2,9 miljard euro.

Overname mobieltjes levert Microsoft omzet op

Dat de winst zo sterk stijgt, komt onder meer doordat in de resultaten van vorig jaar ruim vierhonderd miljoen euro aan reorganisatiekosten zijn opgenomen. Doordat die nu wegvallen komt Nokia - ondanks een fors teruglopende omzet - toch nog aanmerkelijk hoger uit.

De overname leverde Microsoft twee miljard dollar extra aan omzet op, bleek woensdag. Een week eerder maakte Microsoft, dat de ontrustigste tijd in veertig jaar doormaakt, bekend 18.000 mensen te gaan ontslaan. De meeste ontslagen vallen bij Microsoft Mobile, voorheen Nokia.

    • Reinier Kist