Nederland stuurt 40 ongewapende marechaussees naar Oekraïne

Leden van de marechaussee houden een minuut stilte bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne,op het moment dat opnieuw een vliegtuig met lichamen uit de Oekraine landde in Eindhoven. Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Premier Rutte heeft vanavond aangekondigd dat er veertig marechaussees naar Oekraïne gaan. Zij zullen de forensisch onderzoekers helpen met de zoektocht naar slachtoffers van de ramp met de MH17. De marechaussees zullen onbewapend hun werk doen.

Dat heeft de premier zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Twee Nederlandse experts zijn nu naar de plaats ramp, en uit Charkov vertrekken morgen nog eens zeven onderzoekers. Dit weekend komen daar nog eens veertien experts bij.

Deal met rebellen

Zij krijgen dus ondersteuning van veertig marechaussees die hen gaan helpen met de zoektocht naar slachtoffers van de MH17. De marechaussees zijn niet bewapend, aldus premier Rutte:

“Het is niet mogelijk om in het gebied bewapend werk te doen.”

En:

“De marechaussee is er niet om te schieten. Ze zijn er niet voor beveiliging, maar om te helpen met het vinden van de slachtoffers van deze ramp.”

Eventueel krijgen zij hulp van de OVSE. Om de veiligheid van de Nederlanders te waarborgen wordt ‘nauw samengewerkt’ met de veiligheidsdiensten. Over een deal met lokale krijgsheren wilde de premier geen uitspraken doen.

Twitter avatar obk Olaf Koens Zonder wapens. De grote vraag is of er een deal is met de rebellen.

Volg ook het liveblog van NRC.nl over de ramp met de MH17

    • Philippus Zandstra