Mogelijk gaat er een politiemissie naar het rampgebied in Oekraïne

De Nederlandse overheid sluit niet uit dat de Nederlandse politie onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne gaat. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wordt er aan diverse opties gewerkt om de doelstellingen van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te realiseren.

Bedoeling van een dergelijke missie is om de rampplek veilig te stellen voor verder onderzoek naar de ramp. Degenen die naar het gebied gaan, moeten onderdeel zijn van een internationale coalitie van landen die getroffen zijn door de ramp. Het kan gaan om politieagenten of militairen.

De resolutie in de Veiligheidsraad werd maandag aangenomen. Daarin wordt onder meer het neerhalen van het vliegtuig veroordeeld en vrije toegang tot de rampplek geëist.

Ander nieuws rond vlucht MH17:

Een pro-Russische rebellencommandant heeft gisteren tegen Reuters erkend dat separatisten in het oosten van Oekraïne over een BUK-lanceerinstallatie beschikken. Vermoedelijk is de MH17 met een raket uit dit type installatie neergeschoten.

Met de cockpitvoicerecorder van het ramptoestel van Malaysia Airlines is niet geknoeid. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren. De zwarte doos is weliswaar beschadigd, maar het deel dat de gespreksgegevens van de rampvlucht bevat is intact. De gegevens worden nu in Londen onderzocht.

Twee gevechtsvliegtuigen van het regeringsleger zijn in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Pro-Russische separatisten zouden achter de aanval zitten.