Mali en rebellen stemmen in met stappenplan voor vrede

Nederlandse commando's in actie tijdens een patrouille naar de plaats Ansongo. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De regering van Mali en Toeareg-rebellen hebben in Algiers ingestemd met een stappenplan voor een vredesakkoord. Dit moet een einde maken aan jarenlange onrust in het land.

De overeenkomst werd ondertekend na weken van overleg in de Algerijnse hoofdstad, meldt persbureau Reuters. In mei stemden de Malinese regering en Toeareg-rebellen al in met een wapenstilstand, voorgesteld door de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.

NEDERLANDERS IN MALI

De Toeareg-rebellen kwamen begin 2012 in opstand tegen de regering om hun lang gekoesterde onafhankelijke staat Azawad te stichten. De beweging werd gekaapt door radicaal islamitische strijdgroepen, gelieerd aan Al-Qaeda, die vorig jaar verdreven werden door een Franse interventiemacht. Sindsdien streven de Toeareg opnieuw naar een eigen staat.

Nederland neemt deel aan een vredesmissie van de VN om de stabiliteit in het gebied te herstellen. Zo’n 450 militairen zijn gestationeerd in Gao, honderden kilometers van Kidal. De Nederlandse troepenmacht moet inlichtingen inwinnen, ervoor zorgen dat burgers beschermd worden en de relatie tussen de Malinese regering en de Toearegs verbetert.

    • Hans Klis