Koerdische politicus Fouad Masoum nieuwe president Irak

Het parlement van Irak heeft de Koerdische politicus Fouad Masoum gekozen als nieuwe president, schrijft Novum. De Iraakse politici touwtrekken achter de schermen al sinds april over het vormen van de nieuwe regering.

Fouad Massoum spreekt in 2004 tijdens een persconferentie in Bagdad, Irak. Foto: AP / Hadi Mizban

Het parlement van Irak heeft de Koerdische politicus Fouad Masoum gekozen als nieuwe president, schrijft Reuters. De Iraakse politici touwtrekken achter de schermen al maanden over het vormen van de nieuwe regering.

Vorige week is de gematigde soenniet Salim al-Jubouri gekozen tot parlementsvoorzitter. Nu ook de president benoemd is, zijn twee van de drie belangrijkste regeringsposities in Irak ingevuld. Als volgende stap moet het parlement een premier aanstellen; de huidige is de shi’itische Nouri al-Maliki.

Deze nieuwe president heeft vooral een ceremoniële functie, zegt onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer:

“In Irak is 60 procent van de bevolking shi’itisch, 20 procent soenniet en 20 procent Koerd. De functies van parlementsvoorzitter, president en premier moeten - in die volgorde, volgens de formaliteit in besluitvorming - worden verdeeld. Dat is afgesproken in een informele overeenkomst. In tegenstelling tot de premier hebben de parlementsvoorzitter en de president meer een ceremoniële functie.”

De positie van premier Maliki

Begin deze maand schreef Beemsterboer in NRC Handelsblad over de toenemende druk op premier al-Maliki, die verantwoordelijk gehouden wordt voor de huidige volkencrisis in het land. De shi’itische Maliki heeft de soennitische minderheid gemarginaliseerd en de Koerden van zich vervreemd, waardoor nationale en internationale druk oploopt. Maar of Maliki plaats zal maken, is nog maar de vraag: hij staat bekend als een leider die koppig vasthoudt aan macht.

Eerder zworen shi’itische tegenstanders van Maliki om samen met de soennieten en de Koerden een coalitie te vormen:

Verschillende mensen worden genoemd als potentiële opvolgers van Maliki. Maar het is niet de eerste keer dat ze proberen om hen langs grondwettelijke weg af te zetten. Eerdere pogingen strandden op het onvermogen van de partijen om het eens te worden over een kandidaat.

Lees ook: ‘Koppige premier Maliki wankelt maar wijkt niet’. Abonnees lezen gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Sterre van der Hee