Kerry wil staakt-het-vuren en zet Hamas en Israël onder druk

John Kerry gaat snel beslissen of Hamas en Israël bereid zijn om een staakt-het-vuren uit te roepen. Hij kan namelijk niet voor onbepaalde tijd in de regio blijven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wil de twee partijen hiermee onder druk zetten om verder te onderhandelen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi (tweede van links) in Kairo op 22 juli. Foto AP / Khaled El-Fiqi

John Kerry gaat snel beslissen of Hamas en Israël bereid zijn om een staakt-het-vuren uit te roepen. Hij kan “niet voor onbepaalde tijd” in de regio blijven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wil de twee partijen met dit verkapte ultimatum onder druk zetten om verder te onderhandelen.

Dat meldt persbureau Reuters gebaseerd op uitspraken van een van Kerry’s medewerkers.

“Hij probeert een diplomatieke oplossing te vinden die de onenigheden tussen de twee partijen kan overbruggen. Maar Kerry heeft niet oneindig veel tijd tot zijn beschikking en in de nabije toekomst moet hij beslissen of er wel een bereidheid is om een staakt-het-vuren overeen te komen”.

Kerry praat al vier dagen met wereldleiders in de regio om een einde te maken aan het al zestien dagen durende conflict. Volgens deze lijst van The New York Times zijn er gedurende die tijd al 35 Israëli’s en 797 Palestijnen omgekomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken blijft in ieder geval tot morgen in Egypte, wat hij daarna doet is onduidelijk.

Vijftien doden bij aanval op VN-school

Eerder vandaag kwamen in Gaza zeker vijftien Palestijnen om bij explosies bij een school van de Verenigde Naties. Palestijnse autoriteiten beschuldigen Israëlische tanks van de aanval, meldt persbureau AP. Minstens honderdvijftig mensen raakten gewond. ITV legde de nasleep van de aanval vast.

Volgens de VN kwam de aanval toen medewerkers een humanitaire pauze probeerden in te stellen om burgers te evacueren naar de nabijgelegen stad Beit Hanoun. Het Israëlische leger onderzoekt het incident en suggereerde dat mogelijk een raket van Hamas bij de school insloeg. Het is de vierde keer dat een VN-gebouw is geraakt in de strijd op de Gazastrook. Gisteren stemde de mensenrechtenraad van de VN in met een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen bij het Israëlische offensief in Gaza.

Update 22.30 uur: In een verklaring laat Ban Ki-Moon weten de aanval op de VN-school in Gaza als “totaal onacceptabel” te veroordelen. De secretaris-generaal is “geschokt en ontzet”, meldt Reuters.

    • Hans Klis