Hof: Polen schond mensenrechten met toestaan CIA-gevangenissen

Het hoofdkantoor van de CIA in Virginia. Foto EPA/ Jim Lo Scalzo

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Polen veroordeeld vanwege het toestaan van geheime CIA-gevangenissen in het land. Polen heeft het Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden, oordeelde het hof vandaag.

De zaak was aangespannen door de Saudiër Abd Rahim Hyssayn Muhammad Al Nashiri en de Palestijn Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn, beter bekend als Abu Zabaydah. Al Nashiri wordt verdacht van de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000. Abu Zabaydah was volgens de Amerikanen een van de belangrijkste leden van Al-Qaeda en zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen op het World Trade Center in 2001. Ze zeiden naar een geheime gevangenis in Polen te zijn gebracht, waar ze gemarteld en mishandeld werden. Ze verblijven nu in Guantánamo Bay.

Artikel 3 en 6

Polen wist dat het deze zaken toestond door medewerking te verlenen aan de CIA. Het hof noemde in zijn vonnis overtreding van onder andere Artikel 3 (marteling en onmenselijke behandeling zijn verboden) en Artikel 6 (recht op een eerlijk proces).

Polen moet 100.000 euro aan beide mannen betalen, schrijft persbureau AFP. Het vonnis is nog niet definitief. Warschau heeft drie maanden de tijd om om heroverweging van de zaak te vragen.

    • Frank Huiskamp