Geen proletenbootjes bij Wajer&Wajer

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk? Vandaag vanuit het buitenland.

Wat: varen met de Wajer Osprey boot in Port Grimaud, Frankrijk
Wie: Dries Wajer

Blond haar, blauwe ogen, geboren in Loosdrecht, gestudeerd in Utrecht. En dan nog Dries heten ook. Hollandser kun je het bijna niet hebben. Maar in Nederland kom je Dries Wajer bijna nooit meer tegen. Zo’n vijf maanden per jaar begeeft hij zich onder de serieus rijke jetset van Ibiza, Monaco en Saint Tropez. Boten verkopen.

Varen, niet dobberen 
Alhoewel. “Bij ons worden boten niet vérkocht maar gékocht”, verklaart Wajer. De klanten van Wajer&Wajer yachts, het bedrijf dat hij samen met vader Dorus runt, zijn zo rijk dat hij niet met verkooppraatjes aan hoeft te komen. “Het enige wat ze willen is een goede service en een persoonlijke klik.” Wajer klopt op het roer van zijn boot. “En het perfecte schuitje  uiteraard.” En dat is dan natuurlijk de ruim 600.000 euro kostende Wajer Osprey: “De Rolls Royce onder de boten.”

De Osprey 38. Foto Wajer&Wajer

De 38 foot (11,5 meter) lange, sloepachtige boot wordt in Friesland gemaakt. Eerst werden ze alleen in Nederland verkocht maar al snel bleek dat de markt te klein was. “In Nederland betekent ‘varen’ voor veel mensen toch een beetje dobberen in de gracht”, legt Wajer uit. En daar heb je geen boot die 45 knopen (80 km) per uur kan met een motor van twee keer 600 pk voor nodig. Maar wél als je de Middellandse zee op gaat. Dus vertrok Wajer vijf jaar geleden met één bootje naar de Côte d’Azur. Inmiddels liggen daar dertig Wajer Ospreys en hebben ze een kantoor in Port Grimaud en in Cannes.

Geen plastic fantastic 
Wajer stampt op het dek. “Teakhout. We verkopen geen plastic fantastic proletenbootjes maar echt een chique ding.” De meeste klanten zijn dan ook ‘nette mensen’ - vaak vermogende Nederlanders met een tweede huis in Frankrijk. Al komt er zo nu en dan een patserige Chinees langs. Of een Rus. De olie-miljardair Roman Abramovitsj gebruikt de Osprey om snel vanaf zijn 168-meter lange jacht naar de kade te kunnen varen. “Hij heeft er twee, een voor elke kant van zijn jacht”, zegt Wajer zonder met zijn ogen te knipperen.

Inmiddels is Wajer&Wajer uitgebreid naar Ibiza. De Carribean en Phuket in Thailand lonken. Het succes is volgens Wajer te danken aan hun service. “Veel mensen denken toch dat een boot veel gedoe is. Maar bij ons is het écht alleen maar plezier.” Want ze regelen alles voor je. Het onderhoud, een goede ligplaats en, misschien nog wel het belangrijkste: altijd champagne in de koelkast aan boord.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken