Play Misty For Me

RTL 7, 00.00-1.55u.

(Clint Eastwood, 1971). Eastwoods zelfverzekerde regiedebuut Play Misty For Me stond model voor Fatal Attraction (1987) en al die andere films waarin een geesteszieke vrouw de man stalkt met wie ze één wilde nacht beleefde – hier een door Eastwood zelf gespeelde jazzdiskjockey. Eastwood nam zijn debuut op in het Californische plaatsje Carmel, waar hij indertijd woonde en waar hij in 1986 ook eventjes burgemeester van werd. Zijn vertrouwdheid met de plek levert zeer fotogenieke locaties op: van het openingsbeeld dat zijn auto volgt langs een slingerend pad aan zee tot aan de climax in een fraai huis dat op een steile klif is gebouwd. Eastwoods voorliefde voor jazz blijkt niet alleen uit de titel, die verwijst naar pianist Erroll Garners compositie ‘Misty’.

De meest gedurfde sequentie is een montage waarin we de weer opbloeiende liefde tussen de dj en zijn ex-vriendin zien, op de klanken van Roberta Flacks ‘First Time Ever I Saw Your Face’.

Hierin toont Eastwood een aan kitsch grenzend gevoel voor romantiek dat ver afstaat van zijn stoere imago. Het levert een prachtige scène op die de film tijdelijk helemaal stillegt.

André Waardenburg