Bestuurder paardenbond stapt op na conflict over welzijn

Foto AP

In de aanloop naar de wereldruiterspelen (WEG) is binnen paardenbond KNHS onenigheid ontstaan rond het welzijn van de paarden. Marc van den Dungen, die net was geïnstalleerd als voorzitter van de Technische Commissie Endurance, is recentelijk opgestapt, omdat het welzijn van de dieren bij de komende ruiterspelen in Frankrijk niet meer op de eerste plaats zou staan. Endurance is een uithoudingsproef voor paarden.

De KNHS maakt eind volgende maand in Normandië waarschijnlijk gebruik van gehuurde paarden uit het Midden-Oosten. Volgens Van den Dungen worden die paarden overbelast. „Een Endurance paard vergelijk ik met een marathonloper. Die loopt 2 á 3 marathons per jaar. Zo is het ook met een paard. Die wordt daar zwaar mee belast. Maar deze paarden lopen straks 5 á 6 races per jaar, met afstanden variërend tussen de 120 km en 160 km.”

Volgens Van den Dungen, begin van de zomer aangesteld, staan de prestaties van het paard nu voorop, niet het welzijn. Hij zegt tevergeefs te hebben geprobeerd om de inzet van de paarden uit het Midden-Oosten tegen te gaan. Van den Dungen maakte zelf via Facebook melding van zijn vertrek. „Het is de eerste keer dat dit gebeurt, en dit was het moment om iets te doen. Ik wil niet geassocieerd worden met een bond die dit steunt.”

De KNHS betreurt het vertrek van Van den Dungen, maar deelt zijn mening niet. „De paarden zijn conform de internationale regels gekwalificeerd. De KNHS heeft het volste vertrouwen in de combinaties die uitgezonden worden en zal alleen als daar gegronde redenen voor zijn maatregelen treffen.”