Een trucker die geld had om Spyker te redden?

Hij beloofde onder anderen Spyker-baas Victor Muller veel geld. Nu staat André K. terecht wegens fraude. Is hij rijk, of niet meer dan een fantast?

„Waarom belt u ons?” vraagt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). „Ik wil aantonen dat ons systeem niet deugt”, antwoordt André K. Het is eind 2007. André K. vertelt de AFM over zaken die hij met verschillende Nederlandse bedrijven doet. En hoe hij met „financieel geweld” invloed kan uitoefenen.

Bij Victor Muller van autofabrikant Spyker. Bij Michiel Wolfswinkel van handelshuis Van der Moolen. K. zegt niet dat hij het dóét, maar hij zou het kunnen. De AFM stelt een vooronderzoek in.

De telefoongesprekken dienen nu, zeven jaar later, als bewijs. André K. staat voor de rechter. Hij wordt onder meer verdacht van koersmanipulatie, oplichting en valsheid in geschrifte.

Het is een wonderlijke zaak die zich deze woensdag ontvouwt in de Amsterdamse rechtbank. De centrale vraag: wie is de 65-jarige André K?.

Eigenaar van trustfonds ACI Limited op de Bahama’s en een vermogend man, zegt K. Vrachtwagenchauffeur met een verhaal dat niet te controleren is, zegt het Openbaar Ministerie. Een zakenman die het slachtoffer is van mensen die hun afspraken niet nakomen, zegt K. Iemand die geld beloofde dat hij niet had, zegt het OM. Iemand, zegt het OM op basis van psychiatrisch onderzoek, die lijdt aan grootheidswaanzin. En sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

Maar ook, zo concluderen dager en gedaagde, iemand die wel betrouwbaar overkwam in de ogen van zakenmannen Victor Muller en Michiel Wolfswinkel.

Wat zou K. precies hebben gedaan? Hij benaderde de topmannen van de noodlijdende bedrijven Spyker en van Van der Moolen. Hij wilde de bedrijven redden, door een meerderheid van de aandelen Spyker te kopen tegen een prijs boven de koerswaarde en door 480 miljoen euro te lenen aan Van der Moolen. De Telegraaf meldde dat, en de koerswaarde steeg.

Marktmanipulatie, vindt het OM. K. zou de informatie zelf aan verslaggevers hebben gegeven. De deal met Spyker ging uiteindelijk niet door en op het laatste moment zag Michiel Wolfswinkel van Van der Moolen af van de aangeboden lening van K.

Daarmee was het voor K. nog niet gedaan. Victor Muller wilde in 2009 nog een keer proberen zaken met André K. te doen. Hij wilde een miljoen euro lenen en beloofde 400.000 aandelen als onderpand te geven. K. kreeg er alvast 160.000, die hij doorverkocht. Dat mocht, vindt K., hij had recht op de aandelen. Verduistering, vindt het OM. Temeer omdat het OM twijfelt aan het verhaal dat K. 500.000 euro had overgemaakt. Het ontvangstbewijs dat Muller aan K. zou hebben gestuurd, zou K. vervalst hebben.

En zo is het woensdag een strijd tussen de feiten van K. en de vraagtekens van het Openbaar Ministerie. Maar vaststaat dat K. in ieder geval twee noodlijdende bedrijven financiële deals in het vooruitzicht heeft gesteld.

„Om eerlijk te zijn weet ik ook niet hoe vermogend K. is”, stelde zijn advocaat. „Maar het is wel opvallend dat een zakenman als Victor Muller niet het verschil zou kunnen zien tussen een vrachtwagenchauffeur en een vermogend man.”

Het OM eist tegen K. 12 maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar, en 230 uur taakstraf. Daarnaast wil het OM dat het vonnis wordt gepubliceerd in een landelijk dagblad, als waarschuwing tegen de praktijken van K.

De uitspraak is over twee weken.